Svanemerket-002

Vi overser Svanemerket

Over ti tusen varer og tjenester er svanemerket. Likevel mener nesten annenhver nordmann at miljømerket Svanen har liten eller ingen betydning, viser undersøkelse. De store rengjøringsselskapene har en ganske annen oppfatning.

Publisert

Svanemerket oppvaskmiddel (Foto: Jan Tveita)

71 prosent vet hva Svanemerket betyr, mens 22 prosent er usikre, skriver Newswire. Av disse svarer 44 prosent at merket har liten betydning når de kjøper varer og tjenester, eller at det ikke er viktig i det hele tatt, viser en undersøkelse YouGov har gjort for ISS.

– Vi har 5000 renholdere i sving nesten hver dag. For oss er miljømerket Svanen svært viktig, sier fagsjef for renhold i ISS, Stig Ronander.

Dobbelt så mange menn som kvinner svarer at Svanemerket ikke er viktig i det hele tatt når de velger varer og tjenester.

– Det finnes mange merkeordninger å forholde seg til, så resultatet av undersøkelsen er ikke helt nedslående. Ni prosent svarer at Svanemerket er viktig, og 47 prosent svarer at det er litt viktig når de shopper, sier Ronander.

10 000 er merket

Den nordiske miljømerkingen Svanemerket har eksistert i 25 år. Det grønne symbolet er nok best kjent fra rengjøringsmidler og mykpapir. Men ordningen omfatter også blant annet hotelldrift, trykkeri og rengjøringstjenester. For slike tjenester setter Svanemerket krav til hele driften.

For rengjøringsbransjen er det ikke bare kutt i bruk helse- og miljøskadelige kjemikalier som gjelder.

– Ordningen legger vekt på å redusere forbruket av rengjøringsmidler, drivstoff og plastposer, sier Jan Erik Stokke i Svanemerket.

Svanemerket ligger langt foran myndighetene hva gjelder kjemikaliekrav, ifølge Stokke. Merket forbyr også innholdsstoffer på mistanke om at de er skadelige. I overkant av 10 000 varer og tjenester er svanemerket i Norge.

Rengjøring viktigst

Svanemerket spiller størst rolle når folk velger rengjøringsmidler, viser undersøkelsen. Stoffer som ikke finnes i rengjøringsmidler med grønn svane heter navn som trikloreten, diklormetan, metylglykol og dibutylftalat. De er gjerne kreftfremkallende, skadelig for organismer i vann, hormonhermende og vanskelig nedbrytbare.

For en rengjøringsbedrift er det ikke bare kravet om miljøvennlige kjemikalier som teller, men også den totale mengden kjemikalier som brukes.

– Før var det slik at man tok en bøtte med vann og en god klunk med rengjøringsmiddel oppi. Etterpå gikk alt ut i naturen. Nå vasker vi mye oftere tørt, midlene er miljøvennlige og flaskene med rengjøringsmiddel er utstyrt med doseringsenhet, sier Stig Ronander i ISS.

ISS’ svanemerking betyr også opplæring av ansatte, at dieselforbruk på firmabilene måles og søppel sorteres.

– I private hjem er det fortsatt mye plask og vask. Mange kunne med fordel gå over til tørre vaskemetoder. Det er ikke bare snillere mot gulvoverflatene, møblene og miljøet, det er også mer effektivt, sier han.

Sjekkes

Merkingen foregår slik:

– For hver produktgruppe finnes det et dokument som inneholder miljøkravene og opplysninger om hvordan disse kravene skal dokumenteres. For noen av kravene holder det med en erklæring fra bedriften, for andre må det fremlegges bevis i form av tester utført av uavhengige testinstitusjoner, sier Jan Erik Stokke i Svanemerket.

Alle virksomheter blir også inspisert for å sjekke at opplysningene i søknaden stemmer og at alle driftsrutiner er på plass.

Velg Svanemerket

Når er det viktig for deg å velge varer og tjenester som er Svanemerket? Når du kjøper:

Rengjøringsmidler: 58 prosent.

Kosmetikk eller personlig pleie: 24 prosent.

Småbarnsprodukter: 24 prosent.

Kopi- og trykkpapir: 15 prosent.

Elektronikk (fjernsyn, batterier, skrivere): 11 prosent.

Bil-/båtvask: 10 prosent.

Hotellopphold: 6 prosent.

Annet: 7 prosent.

(Kilde: YouGov)

Oversikt over Svanemerkete produkter finner du her.

(Newswire)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS