Hægelandsheimen-Vennesla

Kommune-Norge sparer millioner med LED

For å møte nye EU-krav er norske kommuner i full sving med å erstatte kvikksølvlamper med LED. Vennesla kommune vil spare flere hundre tusen kroner i strømutgifter hvert år.

Publisert

Hæglandsheimen omsorgssenter i Vennesla kommune får snart LED-belysning utendørs. (Foto: Jan Tveita)

– Det er en «vinn-vinn»-situasjon for kommunene. Man gjør bra ting for miljøet og frigjør penger som kan brukes til velferd og andre nyttige oppgaver, sier en talsmann for Philips.

Kvikksølvlamper ut

EU-direktivet Eco-design ble virksomt 13. april, og gjør at det ikke lenger er lov å markedsføre kvikksølvlamper. Direktivet er vedtatt for å sikre høyere energieffektivitet, og kommer i forlengelse av utfasingen av glødepærer i private hjem. Den nyeste utvidelsen fører til at kommuner over hele Norge er i full sving med å skifte til ny utendørs belysning som er mer miljøvennlig, og også kostnadsbesparende. Mange kommuner, som Vennesla, får økonomisk støtte av Enova til å gjennomføre utskiftingene.

Millioner å spare

– LED reduserer strømforbruket til utendørs belysning med ca. 70 prosent. Siden strøm typisk utgjør to tredjedeler av samlede belysningsutgifter, sparer LED kommunene for millioner av kroner. For hele landet blir nok summen mange hundre millioner kroner hvert år når LED er blitt normen, sier Bjørn Rune Steinsland, ansvarlig for utendørs belysning hos Philips Lighting i Norge.

Lengre levetid

LED har opptil seks ganger lengre levetid og krever vesentlig mindre vedlikehold. Dette gir ytterligere besparelser i form av både tid og penger.

– Selv om lavere strømregning er det mest forlokkende først, så er bedre oversikt og styring viktigere for både samlet driftsøkonomi, trafikksikkerhet og innbyggernes sikkerhet. Å være bevisst på energi og miljø handler om å ha riktige lys til riktig tidspunkt. Vi opplever stigende etterspørsel etter intelligente styringsløsninger som gir kommunene bedre evne til å planlegge og skape de lysinstillinger som passer deres behov innenfor deres område, sier Steinsland.

Vennesla er en av flere kommuner som er i ferd med å innføre LED-lamper fra Philips. Med hjelp fra Otera Infra skal mange lyspunkter byttes ut i månedene som kommer, besparelsene og gevinstene vil komme raskt.

– Vi kommer til å spare mye penger på LED. De rene innkjøps- og strømbesparelsene er en ting, men vi vil også få mange fordeler i form av enklere forvaltning, drift og vedlikehold. Det er en utrolig stor gevinst å kunne få oversikt over alle lyskilder i et digitalt kart. Enklere styring og bedre oversikt kommer til å gi oss de største besparelsene på sikt, sier Arne Vatne i kommunens tekniske etat.

Trondheim kommune har tidligere fortalt at da de skiftet ut femtedelen av sine lyskilder, sparte de to millioner kWt/år, som utgjør ca. 2,7 millioner kroner årlig. På sikt blir besparelsene enda større, med tanke på at samtlige av Trondheims 18 500 gatelys skal få LED etter hvert.

(Pressemelding)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS