Kari-Lill-Ljøstad-Jaana-Røi

Fjoråret ga plastrekord

Fjoråret ble et rekordår for plastinnsamling. På tre år har innsamlingen av plast økt med 60 prosent, og stadig mer av plasten kan gjenvinnes.

Publisert

Markedssjef Kari Lill Ljøstad (t. v.) og adm. direktør Jaana Røine i Grønt Punkt Norge er svært fornøyd med nordmenns plastinnsamling i fjor. (Foto: Jan Tveita)

Det ble samlet inn 26 750 tonn plastemballasje fra norske husholdninger i 2011. Dette er over 10 000 tonn mer enn i 2008, viser tall fra Grønt Punkt Norge, som drifter plastreturordningen Norge.

Kommunene kommer etter

Adm. direktør Jaana Røine i Grønt Punkt Norge forteller at økningen skyldes at stadig flere kommuner har fått på plass plastinnsamling for sine innbyggere, samt at folk generelt er blitt mer bevisst på at også plastemballasje skal leveres til gjenvinning. – Det er flott å se at stadig flere kommuner samler inn plastemballasje hos sine innbyggere og dermed melder seg på emballasjedugnaden. Ved utgangen av 2011 hadde nærmere 85 prosent av den norske befolkningen et tilbud om å levere plastemballasje i sin kommune. Da er vi et steg nærmere full oppslutning, sier Røine.

Doblet miljøgevinsten

Mens det i mange land kun samles inn enkelte flasker og beholdere i plast, kan vi i Norge levere all plastemballasje til gjenvinning. En ny rapport som er gjennomført av Østfoldforskning på vegne av Grønt Punkt Norge, viser at miljøbesparelsen er 2,7 kilo CO2 pr. innlevert kilo plast. Samtidig viser Grønt Punkt Norges egne tall at graden av plast som utsorteres for bruk i nye plastprodukter har økt betraktelig, fra 58 prosent til nå 80 prosent av den totale mengden plastemballasje som blir levert inn til gjenvinning. – Alt dette gjør at vi de tre siste årene nesten har doblet den miljøgevinsten vi får gjennom plastgjenvinning. Dette kan vi som nasjon være svært stolte av, fordi det plasserer oss helt i verdenstoppen på plastgjenvinning, sier Røine.

Renere plast

Det er to grunner til at enda mer av den plastemballasjen som leveres inn nå kan brukes igjen: Forbrukerne er blitt flinkere til å levere inn plast av god kvalitet, det vil si ren plast, og dessuten gjør ny sorteringsteknologi at enda mer av plasten som leveres inn blir brukt i nye produkter.– Den jobben hver enkelt av oss gjør med sortering av egen plastemballasje, er avgjørende for at plasten skal kunne brukes videre. Det er ikke sikkert alle er klar over det, men all plast som blir levert inn, håndteres av mennesker på vei til gjenvinning, det er derfor viktig også for deres arbeidsmiljø at plasten er rengjort, minner Røine om. (Pressenytt) Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS