(Illustrasjonsfoto: Miljøfyrtårn)

Miljøfyrtårn er EU-godkjent

Miljøfyrtårn er den første nasjonale ordningen i Europa som er blitt anerkjent av EU. Det er et bevis på at ordningen holder høy miljøstandard og kvalitet på lik linje med internasjonale merkeordninger (EMAS og ISO), og det betyr at alle sertifiserte bedrifter får gyldig inngangsbillett til det europeiske markedet.

Publisert

Etter langvarig vurdering ble beslutningen om å anerkjenne Miljøfyrtårn (Eco-lighthouse på engelsk) vedtatt av Europakommisjonen 6. desember 2017. I prosessen har kommisjonen vist stor interesse for de effektive og digitale løsningene som gjør det enklere for virksomheter å ta miljøansvar.

– Dette er en stor seier for Miljøfyrtårn og for alle som er sertifisert! Etter å ha jobbet med dette i flere år er vi svært glade og lettet over endelig å få beviset på at vårt system holder høy internasjonal kvalitet. Vårt mål har hele tiden vært å gjøre det enkelt å bli miljøsertifisert uten at det går på bekostning av kvaliteten, og dette viser at det har vært en riktig retning å gå i, sier daglig leder i Miljøfyrtårn, Ann-Kristin Ytreberg.

Et gjennombrudd for norske selskaper

Ved at Miljøfyrtårn nå er en europeisk anerkjent miljøsertifisering, kan det inngå som godkjent kontrakts- og kvalifikasjonskrav når norske virksomheter skal ut på anbud i Europa, uten å måtte gå veien om andre, mer kompliserte systemer. Både NHO og Virke gleder seg over nyheten og mener anerkjennelsen er svært viktig for næringslivet.

– NHO gratulerer Miljøfyrtårn med den internasjonale anerkjennelsen! Dette beviser at ordningen, med NHO som medstifter, ikke bare er av høyeste kvalitet, men at den sikrer sertifiserte bedrifter kontinuerlig høy miljøstandard, sier administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund.

– Jeg er glad for at Miljøfyrtårn-ordningen, som Virke har støttet i mange år, nå blir den første nasjonale sertifiseringsordningen som anerkjennes i Europa. Det gir stor kredibilitet til Miljøfyrtårn! Anerkjennelsen er både viktig for norske selskaper som skal konkurrere i utlandet, og for virksomheter med internasjonale kunder, som nå lettere kan dokumentere at de tar miljøansvar, sier Vibeke Hammer Madsen, adm. direktør i Virke.

For reiselivet betyr dette mye, mener direktør for Virke Reise Norge, Line Endresen Normann.

– Det er veldig bra at Miljøfyrtårn blir godkjent på lik linje med EMAS. Virke Reise Norge oppfordrer alle virksomheter til å være seg sitt miljøansvar bevisst. Dette skaper forutsigbarhet og enkelhet for både innkjøpere og virksomheter i å stille miljøkrav, sier hun.

Stor fordel i offentlige anskaffelser

Den nye loven for offentlige anskaffelser har gjort det enklere å stille miljøkrav. Ved at Miljøfyrtårn nå er likestilt med ISO og EMAS blir det i praksis enda enklere å stille og oppfylle krav om anerkjent sertifikat på miljøledelse.

– Miljøfyrtårn er et enkelt og konkret verktøy som passer for alle typer virksomheter. Nå slipper innkjøpere å bekymre seg for om ideelle aktører kan oppfylle konkurransekravene. Det gir også sertifiserte virksomheter en betryggelse om at de har tatt et godt valgt ved å bli Miljøfyrtårn, og at de ikke kan bli utelukket fra offentlige anskaffelsesprosesser, sier Ytreberg.

– NHO er også fornøyd med at dette gir både offentlig og private virksomheter flere miljøledelsessystemer å velge i, da anerkjennelsen sidestiller Miljøfyrtårn med andre ordninger som EMAS og ISO 14001. Dette er særlig viktig i anbudsprosesser, sier NHO-sjef, Kristin Skogen Lund.

Fra lokal ordning til internasjonal merkevare

Kristiansand kommune deler også gleden over at Miljøfyrtårn ikke bare har klart å bli en anerkjent nasjonal miljøsertifiseringsordning, men nå også er blitt godkjent internasjonalt.

– Vi er stolte over at det som startet som en liten offentlig-privat innovasjon her i Kristiansand, nå er den første nasjonale ordningen i Europa med et slikt kvalitetsstempel. Det gir mye kredibilitet både til metodikken og systemet i Miljøfyrtårn-ordningen, men også til alle virksomheter som har valgt å bli Miljøfyrtårn-sertifisert, og som nå kan bevise at de etterlever en internasjonal miljøstandard, sier ordføreren i Kristiansand, Harald Furre.

(Pressemelding fra Miljøfyrtårn)

Powered by Labrador CMS