Illustrasjonsfoto: yayimages.com
Illustrasjonsfoto: yayimages.com

La statens tjenere bestemme selv

LEDER: Statsbygg vil ha åpne kontorlandskap med aktivitetsbaserte arbeidsplasser for fremtidens departementsansatte i det nye Regjeringskvartalet.

Publisert

Denne lederartikkelen er hentet fra HMS-magasinet 1/2017.

Et svensk konsulentfirma spurte nylig over 1000 kontoransatte om hvordan de trodde fremtidens kontorarbeidsplass ville se ut. Rapporten Fremtidens digitaliserte arbeid og kontor viser at bare fire prosent jobber i et såkalt aktivitetsbasert kontor i dag. Fremdeles er kontorlandskapet vanligste arbeidsplass– sammen med cellekontoret. Men av de bedriftene som planlegger å endre på kontoret, er det mange som tenker på et aktivitetsbasert kontor.

Statsbygg vil ha åpne kontorlandskap med aktivitetsbaserte arbeidsplasser for fremtidens departementsansatte i det nye Regjeringskvartalet. Det betyr åpne kontorlandskap med clean desk, som igjen vil si at ingen ansatte får egne, faste plasser, men velger plass ut fra arbeidsoppgaver. I tillegg skal antall arbeidsstasjoner tilsvare 75 prosent av alle ansatte med tilhørighet til kontorarealet.

Dette tar de statsansatte kraftig til mæle mot. De vil ha faste cellekontorer. De mener det er en dårlig måte å spare penger på, da 70 prosent av driftskostnadene i det nye Regjeringskvartalet likevel vil gå til lønninger.

Situasjonen synes fastlåst. Riktignok er det ti år til over 5000 statsansatte skal flytte inn i de nye lokalene, men krangelen er altså allerede i full gang.

Vi tror ikke statens tjenere vil bli motivert til å gjøre en best mulig jobb dersom de får tredd en løsning ned over hodet. Tvert imot vil det bety en dårlig start på jobben for fedrelandet i nye arbeidslokaler.

Derfor er vårt råd til Statsbygg: Lytt til de ansatte. La de bestemme arbeidsplassen sin selv. Da presterer de bedre.

Lederartikkelen er hentet fra HMS-magasinet 1/2017.
Du kan lese mer om bladet her

Powered by Labrador CMS