0413-hmsmagasinet

Uakseptabelt arbeidsmiljø

Fra HMS-magasinet 4/2013: «Det er ikke landet verdig at mange tusen mennesker går på jobb hver dag med frykt for eget liv og helse.»

Publisert

Du kan kommentere artikkelen helt nederst på siden.

5. august i år ble en kvinnelig ansatt ved NAV-kontoret på Grorud i Oslo knivstukket av en ruset sosialklient. Tre dager senere døde hun av skadene. I kjølvannet av denne tragiske hendelsen har mediene fulgt opp med utallige oppslag om NAV-ansatte som blir truet med skytevåpen, kniv og øks, og som blir slått, lugget, sparket og spyttet på på jobb.

HMS-magasinet har besøkt NAV-kontoret på Årnes i Akershus og fått historien om mannen som truet med å skyte alle ansatte ved kontoret, én av flere episoder som føyer seg inn i rekken av hendelser som får folk til å sove urolig om natten – om de i det hele tatt får sove.

– Det som skjedde på NAV Grorud, kunne like gjerne ha skjedd her hos oss, sier kontorleder Merethe von der Fehr ved NAV Nes.

Statistikken forteller også at uønskede hendelser ved NAV har tredoblet seg i løpet av like mange år. I 2010 ble det rapportert om 481 tilfeller av vold og trusler mot NAV-ansatte, i 2011 var tallet oppe i 833 og i 2012 1261. Likevel holder den sentrale ledelsen fast ved en åpen-dør-politikk. Her skal ingen møte sin saksbehandler bak skuddsikkert glass, men ansikt til ansikt. Åpenhet er konfliktdempende, må vite.

Vi tror ikke på denne åpne-dørs-politikk. Enkelte av sosialklientene møter opp ruset og aggressive for å uttrykke sin misnøye over saksbehandling og saksbehandler. De er utilregnelige, aggressive og voldelige. Det er umulig å snakke dem til fornuft. Garvede NAV-ansatte gir uttrykk for at du aldri kan gardere deg 100 prosent mot utfall fra klienter i denne kategorien. Slike klienter skaper et uholdbart arbeidsmiljø for flere tusen NAV-ansatte over hele landet.

Vi tror ikke løsningen ligger i å bygge NAV-kontorene om til festningsverk heller. Men sikkerheten må bli bedre. Det er ikke landet verdig at mange tusen mennesker går på jobb hver dag med frykt for eget liv og helse.

Powered by Labrador CMS