Et helsesenter til etterfølgelse

LEDER: Bygg- og anleggsarbeid kan være både fysisk og mentalt krevende. Dette erkjenner Metroselskapet i København, som nylig åpnet et såkalt Sundhedscenter for sine ansatte som bygger Cityringen i den danske hovedstaden.

Publisert

Du kan kommentere artikkelen helt nederst på siden

Cityringen er kort fortalt en gigantisk utvidelse av tunnelbanenettet i byen. Senteret ligger inne på anleggsområdet.

Formålet med helsesenteret er å gi anleggsarbeiderne enkel og direkte tilgang til forebyggende behandling inne på byggeplassen, en slags tilstedeværende bedriftshelsetjeneste. Her kan tunnelbyggerne raskt få gjort noe med en vond skulder eller ømme muskler – før det utvikler seg til noe verre og ender opp med et kortere eller lengre sykefravær. En tidlig innsats kan være avgjørende med tanke på å fremme helsen til tunnelarbeiderne og bedre arbeidsmiljøet. På helsesenteret kommer du raskt opp på benken til fysioterapeuten dersom kroppen verker.

Ca. 1200 ansatte på byggeprosjektet har fri adgang til denne behandlingen, som er en del av arbeidsavtalen med arbeidsgiver.

– Det danske helsesystemet fungerer meget godt, men for våre arbeidere som kommer fra mange forskjellig land, er det ofte vanskelig å komme raskt til behandling, sier Daniele Cascianelli, prosjektdirektør for Copenhagen Metro Team, en av initiativtakerne til senteret.

– Vår erfaring er at jo lettere adgangen er til forebyggende behandling, jo flere tar tilbudet i bruk, sier adm. direktør Torben Möger Pedersen i PensionDanmark, som også er delaktig i tilbudet.

Dette er et eksempel til etterfølgelse også i vårt land. Ja, kanskje er behovet enda større hos oss, fordi mange store anlegg ofte ligger langt fra byer og tettsteder der helsetjenestene finnes. De store entreprenørene har dessuten de nødvendige ressursene som skal til for å etablere slike helsesentre.

Vi har klokkertro på at tallknuserne innenfor sykefravær raskt vil finne ut at et slikt tjenestetilbud lønner seg.

Med vennlig hilsen Jan TveitaRedaktør

Powered by Labrador CMS