(Foto: OBOS)

Trapper opp kampen mot byggekrim

OBOS skjerper innsatsen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet på byggeplassene.

Publisert

Fra nyttår innførte konsernet derfor nye seriøsitetskrav for alle nye byggeprosjekter i Norge. Målet er å bli kvitt useriøse aktører i byggebransjen og bidra til økt kvalitet i det som bygges, heter det i en pressemelding fra selskapet. Reglene ble iverksatt fra 1. januar for nye byggeprosjekter i regi av OBOS Nye Hjem, OBOS Fornebu og OBOS Forretningsbygg. OBOS-eide Block Watne samt OBOS Prosjekt innfører bestemmelsene gradvis i løpet av året.

Stort problem i byggebransjen

– Arbeidslivskriminalitet er et stort problem i bransjen og i samfunnet generelt. Det ville være naivt å tro at det ikke kan skje på våre byggeplasser også. Vi ser at vi som landets største boligbygger, og en ledende byggherre også på næringssiden, trenger å skjerpe innsatsen for å motarbeide sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS.

Krav til kontrakter

De nye seriøsitetskravene OBOS nå innfører, ble lansert i slutten av 2015 av blant andre Fellesforbundet, KS og Byggenæringens Landsforening (BNL). Bransjeaktørene ble da enige om en rekke krav til hva en kontrakt skal inneholde, blant annet i forhold til bruk av faglærte håndverkere og lærlinger, begrensninger i bruken av underleverandører og tydelige krav til lønns- og arbeidsvilkår. For eksempel skal minimum 40 prosent av arbeidene utføres av personer med fagbrev.

Svartelister useriøse aktører

– OBOS ønsker å gå i bresjen for å bekjempe kriminalitet i byggebransjen. Det vil gi mindre rom for de useriøse i bransjen. Våre samarbeidspartnere på entreprenørsiden har bekreftet at dette lar seg gjennomføre uten kostnadskonsekvenser av betydning. Skal vi få bukt med problemet, må også privat sektor bidra til endringene. OBOS er allerede i dag selektive i forhold til valg av samarbeidspartnere, men ønsker å skape ytterligere konkurransefortrinn for de seriøse leverandørene. De som bryter tilliten til oss, vil bli svartelistet i framtidige prosjekter, sier Daniel Kjørberg Siraj.

(Pressemelding fra OBOS)

Powered by Labrador CMS