(Foto: Jan Tveita)

Utendørsarbeidere: Beskytt dere mot sola

De som jobber under åpen himmel det meste av arbeidstida, utsettes for høyere uv-stråling enn tidligere antatt. Dette øker risikoen for å utvikle hudkreft senere i livet, viser dansk forskning.

Publisert

Anslagsvis 400 000 danske utendørsarbeidere kan ha en økt risiko for å utvikle hudkreft, melder arbejdsmiljoviden.dk. Solas ultrafiolette stråler rammer spesielt ansatte i bygge- og anleggsbransjen. De er utsatt for betydelig høyere verdier i forhold til folk med mindre arbeid utendørs. Det er en av konklusjonene i en undersøkelse som den danske spesiallegen i arbeidsmedisin Kasper Grandahl står bak.

Eksponeringen for uv-strålingen varierer likevel avhengig av hvilken faggruppe du tilhører. Det kan skyldes varierende arbeidsoppgaver, for eksempel som taktekker, brolegger og gartner.

Sola et arbeidsmiljøproblem

– Resultatet bekrefter imidlertid at å bli utsatt for solas ultrafiolette stråler, faktisk utgjør en yrkesrisiko og dermed også et arbeidsmiljøproblem, sier Grandahl, og tilføyer at de fleste faggruppene i byggebransjen ligger over de foreslåtte internasjonale grenseverdiene for eksponering for uv-stråling i arbeidstida. Den gode nyheten er at der ikke ble funnet forskjeller hva angår uv-stråling i fritida.

Mangler kunnskap

Bakgrunnen for forskningsprosjektet med tittelen Arbeidet som årsak til hudkreft er at forskerne ifølge Grandahl mangler kunnskap om solas betydning for folk som primært er sysselsatt med utendørsarbeid.

– Hittil har vi utgitt to vitenskapelige artikler. Og jeg forventer at vi senere på året er klar med ytterligere resultater som dreier seg om utendørsarbeideres atferd og bruk av solbeskyttelse samt tegn på tidlige solskader.

(arbejdsmiljoviden.dk)

Powered by Labrador CMS