Dårlig belysning på byggeplassen øker risikoen for ulykker. Du risikerer også å få Arbeidstilsynet på besøk. (Foto: Claus Kunckel)

Sørg for godt arbeidslys på byggeplassen

I den mørkeste tiden av året er det livsviktig med godt arbeidslys på byggeplassen. I Danmark kan du bli bøtelagt dersom arbeidsbelysningen ikke er i orden.

Publisert

Det er ikke bare i trafikken du risikerer å bli bøtelagt dersom lysene dine ikke er i orden. Det danske Arbeidstilsynet kan dukke opp på uanmeldte besøk på landets byggeplasser for å kontrollere om det er tilstrekkelig lys der til å arbeide forsvarlig i årets mørkeste uker.

– Arbeidstilsynet er på alerten når det handler om byggeplasslys i den mørke årstiden, og det er det god grunn til. Dårlig belysning øker risikoen for især fallulykker dramatisk, sier Lars Korsager i det danske firmaet Lemvigh-Müller i en pressemelding.

LED gjør det lettere

Lars Korsager peker på at LED-teknologi har gjort det både lettere og billigere å etablere god byggeplassbelysning, og det er under alle omstendigheter en tvilsom idé å spare på den, mener han.

– Bøter og påbud er selvfølgelig noe herk, men de er faktisk bagatellmessige sammenliknet med de problemene du kan havne i som følge av dårlig byggeplassbelysning. For eksempel alvorlige arbeidsulykker eller feil utført arbeid som senere krever kostbare utbedringer, sier Korsager.

Godt lys i alles interesse

På store byggeplasser kan ansvaret for belysningen være plassert hos en utpekt entreprenør, mens det på mindre plasser kan være avtalt mellom de involverte entreprenørene og byggherren. Under alle omstendigheter er det i alles interesse å få styr på belysningen, mener Korsager.

– Uansett om du slipper unna med et påbud eller i verste fall en arbeidsulykke, går det ut over effektiviteten og motivasjonen på byggeplassen. Og så må alle kanskje ta et skippertak på slutten for å bli ferdige i tide, sier han.

Ha transportabelt lys klart

Korsager anbefaler at alle entreprenører sørger for å ha en beredskap av transportable LED-arbeidslamper på solide stativer i beredskap. På den måten kan du raskt etablere forsvarlig belysning på enhver arbeidsplass. I tillegg skal fast byggeplassbelysning med mastemonterte prosjektører og orienteringslys være på plass.

(Pressemelding fra Lemvigh-Müller)

Powered by Labrador CMS