(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

På med hansken!

Hver tredje arbeidsskade er en hudlidelse. Unngå vann og kjemi, bruk hansker, og bruk dem riktig. Dette er de grunnleggende prinsippene for å passe på hendene slik at de holder et helt arbeidsliv.

Publisert

– Det er nemlig altfor mange som får eksem og allergi av å arbeide med kjemi eller vann, forteller professor, dr. med. Jeanne Duus Johansen, leder av Videncenter for Allergi ved Gentofte Hospital i Danmark til nettstedet amid.dk.

– Eksem er den hyppigste årsaken til arbeidsbetingede lidelser. Omkring en tredel av alle arbeidsskader er hudlidelser, og for eksempel i frisørfaget ser vi at halvparten har hudproblemer, forteller Duus Johansen.

Husk hansker

Jeanne Duus Johansen vil gjerne ha oss til å bli flinkere til å bruke hansker når vi er på arbeid, og vi skal lære oss å bruke dem riktig.

– Vi skal ikke ta på oss gummihansker når vi kommer på jobb, og så kaste dem når vi går. Det tåler ikke huden. Derfor tar vi dem på når vi er i kontakt med vann, kjemi eller for eksempel matvarer, og så tar vi dem av igjen med det samme vi er ferdig.

– Men det er viktig at det blir en del av en felles arbeidskultur på arbeidsplassen. Det skal ikke være opp til den enkelte, fastslår seniorforsker Johnny Dyrborg fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

– Vi skal fokusere på kulturen og ikke individet. Vi kan ikke forvente en personlig atferdsendring hvis det krever stor innsats. Da er det enklere å gjøre som man pleier, forteller Dyrborg, og fortsetter:
– Det gjelder sikkerheten på arbeidsplassen, og det gjelder små tiltak, som for eksempel å bruke hansker.

Rammer mange bransjer

Hudproblemer rammer mange bransjer, men især der hvor det arbeides med kjemikalier, og der hvor man har såkalt vått arbeid, for eksempel kjøkken, rengjøring, helsearbeid, etc.

– Det er viktig å reagere raskt hvis man får symptomer, understreker Duus Johansen. Da må du gå til legen med det samme, for da kan du ofte ta det i startfasen hvis du tar dine forholdsregler.

– Eksem blir raskt kronisk. Vi ser at 65 prosent av de rammede har det fem år etter at det ble konstatert første gang, sier Duus Johansen og fortsetter:
– Eksem gir nedsatt livskvalitet, og mange ender med å må gå ut av arbeidslivet.

(amild.dk)

Disse bransjene er mest utsatt for hudlidelser:

• Frisører og annen personlig pleie.
• Restauranter og barer.
• Slakterier.
• Døgninstitusjoner og hjemmepleie.
• Sykehus.

(Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - NFA)

Powered by Labrador CMS