Kai Gustavsen har ivret for godt innemiljø i hele sitt yrkesaktive liv. (Foto: Jan Tveita)
Kai Gustavsen har ivret for godt innemiljø i hele sitt yrkesaktive liv. (Foto: Jan Tveita)

Snakk sammen om innemiljøet

– Et godt innemiljøarbeid forutsetter forankring i ledelsen, i arbeidsmiljøutvalget (AMU), vernetjenesten og HMS-tjenesten. Men du kommer langt med sunn fornuft og med å snakke med kollegaer på arbeidsplassen også.

Publisert

Dette sier Kai Gustavsen, en nestor innenfor innemiljøarbeid i Norge. Gustavsen er utdannet yrkeshygieniker og er fagsjef for inneklima, HMS og miljørettet helsevern i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF). Enkelte kjenner nok Kai Gustavsen fra tiden i Larvik kommune, der han først var prosjektleder for kommunens arbeid med miljørettet helsevern i skoler, barnehager og omsorgsbygg og senere HMS-rådgiver i kommunen.

Krav til nybygg

Det er nå flere som velger å leie arbeidsplasser i nye bygg.

– Mange tror at et nybygg med et nytt balansert ventilasjonsanlegg er fasitsvaret på et godt innemiljø

– Slik er det nok dessverre ikke, ifølge Gustavsen. Flere virksomheter har utfordringer med inneklimaet i kontorbygg, og da spesielt i nye bygg, forklarer han.

– Det er derfor viktig å ivareta innemiljøet fra dag én dersom virksomheten flytter inn i et nybygg. HMS-tjenesten må involveres tidlig. Årsaken er at den som bygger, ikke alltid har HMS i ryggmargen. I en byggeprosess er det gjerne andre ting som økonomi, tidsplaner etc. som teller.

Enkle sjekklister

Lag enkle sjekklister, og skaff til veie god dokumentasjon av lys, luft, varme og sikkerhet i nybygget. Se innemiljøet i et bredt perspektiv, ta med H-en og S-en i HMS også. Få innflytelse i valg av materialer, ventilasjon, gulvbelegg og liknende.

– Det er viktig at lokalitetene og det fremtidige bygget ikke blir en forundringspakke, understreker Gustavsen.

Du finner flere råd fra Kai Gustavsen om inneklima på arbeidsplassen i HMS-magasinet nummer 5 i år!

Powered by Labrador CMS