(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Omfattende avtale for sunnere kosthold

Avtalen mellom norske myndigheter og 23 sentrale mat- og drikkebedrifter i Norge er trolig den mest omfattende samarbeidsavtalen for sunnere kosthold mellom myndigheter og næringsliv i noe land.

Publisert
Bent Høie
Bent Høie

Førstkommende fredag signerer helse- og omsorgsminister Bent Høie avtaler med 16 medlemsbedrifter i NHO Mat & Drikke, skriver horecanytt.no. Det er tidligere signert med sju andre, så når signeringen er ferdig fredag, har 23 sentrale norske bedrifter sluttet seg til avtalen. Bedriftene ønsker å slutte seg til myndighetene og mat- og drikkenæringens samarbeid for et sunnere og mer balansert kosthold i befolkningen.

Disse 16 signerer fredag

I desember sluttet NHO-medlemmene Orkla, Tine, Nortura, Grilstad, Mills, Norgesmøllene og Nestlé seg til avtalen, og fredag slutter 16 nye bedrifter seg til avtalen.

De er Coca-Cola European Partners, Finsbråten AS, Fjordland AS, Jæder Ådne Espeland AS, O. Kavli AS, Q-Meieriene, Maarud AS, AS Pals, Ringnes AS, Synnøve Finden AS, Nærbakst AS, Findus Norge AS, HOFF SA, Gartnerhallen SA, Fatland og Lerum AS.

Signerte intensjonsavtalen i desember

I desember 2016 signerte mat- og drikkenæringen, dagligvarehandelen og myndighetene en intensjonsavtale om å legge til rette for et sunnere og mer balansert kosthold i befolkningen. Avtalen etablerer en gjensidig forpliktelse mellom myndighetene og næringslivet om å nå konkrete målsetninger for en bedret folkehelse. I avtalen er det formulert konkrete og langsiktige mål for å redusere inntaket av mettet fett, salt og tilsatt sukker i befolkningen. Avtalen har også mål om at inntaket av frukt og bær, grove kornprodukter, grønnsaker og sjømat skal økes.

Ut fra forutsetningene

«Hver bedrift som slutter seg til avtalen skal arbeide med sine produkter ut i fra sine forutsetninger. Mat- og drikkenæringen er mangfoldig. Noen produserer hverdagsmat til store befolkningsgrupper, mens andre lager mat og drikke til fest og til de mer sjeldne anledningene. Konkurransen mellom ulike bedrifter er, og skal være, hard og skape utvikling, energi og innovasjoner. Avtalen og arbeidet med den er vurdert konkurranserettslig, og det er tatt nødvendige konkurranserettslige hensyn i måten arbeidet organiseres og planlegges gjennomført», heter det fra NHO Mat & Drikke.

Bedrifter som slutter seg til avtalen forplikter seg til å legge til rette for et sunnere kosthold i befolkningen, gjennom:

  • Produktinnovasjon, reformulering, porsjons- og pakningsstørrelser samt utvikling av nye produkter.
  • Fremme sunnere alternativer og valgmuligheter som understøtter intensjonsavtalens målsettinger.
  • Rapportere til den gruppen som koordinerer arbeidet med avtalen på de områder bedriften deltar.

Les mer om intensjonsavtalen og samarbeidet for et sunnere kosthold

(horecanytt.no)

Powered by Labrador CMS