(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Slik takler du pollenallergi

Blomstringssesongen om våren skaper problemer for alle pollenallergikere. Når nesen renner, og du kjenner deg trøtt og uopplagt, kan det være vanskelig å yte maksimalt på jobben.

Publisert

På 1800-tallet var pollenallergi en uvanlig sykdom, men den har blitt vanligere med årene, skriver svenske Arbetsmiljöupplysningen på sine nettsider. De siste 30 årene har økningen vært enda større enn før, selv om det ser ut til at tallene nå har stabilisert seg. I dag er hver femte person allergisk mot pollen, mot bare omkring hver tjuende på 1970-tallet. Hva økningen skyldes vet vi ikke, men det finnes teorier om at det har sammenheng med at nyfødte får i seg mindre mengder bakterier enn før, og at det brukes mer antibiotika.

Påvirker allmenntilstanden

Som alle andre allergier påvirker pollenallergi allmenntilstanden og gjør deg veldig trøtt. Da kan det være vanskelig å prestere like bra på jobben som ellers. Dersom du er allergisk mot pollen, kan du trøste deg med at det sannsynligvis blir bedre med årene. Pollenallergi rammer først og fremst tenåringer, og som regel blir symptomene mindre merkbare når du blir godt voksen.

Noen må sykmelde seg

De hardest rammede kan bli nødt til å sykmelde seg i den verste pollensesongen, men de fleste klarer seg bra, mange med hjelp av allergimedisiner. På apoteket selges stadig flere allergimedisiner, men det er også andre knep du kan ty til. Du kan for eksempel vaske håret om kvelden for å bli kvitt pollen som har satt seg der, og prøve å unngå røyk, pelsdyr, sterke dufter og annet som kan irritere slimhinnene. Arbeidskollegaene dine bør ikke åpne vinduer i tide og utide i pollensesongen.

Et arbeidsgiveransvar

Arbeidsgiveren har hovedansvaret for arbeidsmiljøet. Dersom det finnes pollenallergikere på arbeidsplassen, kan det være fornuftig å henstille til alle ansatte om ikke å bruke parfymerte produkter og ikke lufte på arbeidsplassen.

(arbetsmiljoupplysningen.se)

Fem tegn på pollenallergi

  1. Ved pollenallergi renner ofte nesen, den klør, tetner til og man nyser.
  2. Øynene renner, klør, blir røde og hovner opp.
  3. Man blir i økende grad munnpustere, og dermed blir ikke luften som skal ned i lungene varmet opp, fuktet og renset for blant annet pollenkorn. Dette kan utløse eller forverre astma.
  4. Mange opplever at de blir trøtte, de strever med redusert konsentrasjonsevne og innlæringsevne. Dette gir redusert yteevne i forhold til skole, utdanning, arbeid, familie og fritidsaktiviteter.
  5. Mange med pollenallergi kan oppleve kryssreaksjoner, for eksempel at man får en allergisk reaksjon når man spiser nøtter, kiwi eller rå gulrøtter, epler og pærer.

(Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund)

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS