De to gir hverandre hånden, med gassmasker rundt halsen.
TRYGG SMØRING: Skyddas langrennsansvarlig Bård Kulseth (til venstre) og Norges smøresjef Tord Hegdahl puster ut etter at nye avtale mellom NSF Langrenn og Skydda er på plass

Skismørerne skal få et tryggere arbeidsmiljø

HMS-leverandøren Skydda har inngått en samarbeidsavtale med Skiforbundet som skal bidra til å sikre skismørernes arbeidsmiljø.

– Jeg kan ta bedre vare på teamet mitt, holde dem friske og raske i mange år. Vi er veldig, veldig fornøyde med å få på plass et samarbeid med Skydda.

Det sier Norges Skiforbunds smøresjef i langrenn Tord Hegdahl i en pressemelding.

NSF Langrenn og Skydda har inngått en rykende fersk samarbeidsavtale som strekker seg til etter OL i 2026. Partene har tidligere samarbeidet i en årrekke, men har de siste sesongene ikke hatt noe formelt partnerskap. Det blir det en endring på nå.

– Vi er veldig opptatt av arbeidsmiljø og gleder oss til å bidra til at smørerne får enda tryggere arbeidsplasser. Det er utrolig hyggelig å få bidra inn i den flotte smøregjengen til Tord, som jobber 24/7 inne i smøretraileren, sier daglig leder i Skydda, Vegard Aune.

Produkter og løsninger

Skydda leverer mye verneutstyr til både byggebransje og industri i Norge, Sverige og Finland. I tillegg til selve produktene understreker Aune at rådgivning for å finne riktige løsninger er vel så viktig som selve produktene.

Og det gjelder også for smørere. Skydda har flere års erfaring fra samarbeid med skimiljøet.

– Vårt fokus er å løfte det som går på helse og miljø for dem som er i et litt utsatt arbeidsmiljø, som man jo er i smøreteamet, sier Aune.

Skismører i arbeid. Med verneutstyr.
BESKYTTE SEG: Riktig bruk av verneutstyr blir sentralt i skismørernes HMS-hverdag.

Fluorfri fremtid

Langrennssporten skal være kvitt den helsefarlige fluoren. Men også nye produkter kan by på utfordringer og skape usikkerhet.

Utviklingen går fort, og stadig flere produkter blir flytende.

– Vi jobber på en helt annen måte enn før. Det skjer mye innen vårt fag med fluorforbud på plass. Det kommer nye produkter, og vi har følt bivirkninger på kroppen. Vi kan ikke vente, men må tilegne oss kompetanse umiddelbart. Skydda har unik kompetanse og veldig gode produkter, og vi får tilgang til veiledning for hvordan vi best mulig skal beskytte oss mot det som er helseskadelig, sier Tord Hegdahl.

Og han påpeker:

– Lite tilsier at det å stå å smøre ski er veldig helsebringende.

Bruke verneutstyr

Bård Kulset er langrennsansvarlig i Skydda. Han sier målet er å minimere risiko knyttet til nye smøreprodukter, først og fremst ved å fjerne så mye som mulig av det som kan være farlig.

– Derfor må man bruke verneutstyr. Sammen med langrennslandslagene skal vi finne trygge og gode løsninger. Det blir mer og mer flytende produkter innen smurning, og det er usikkerhet om hva produktene egentlig inneholder, sier Kulset.

Med nye produkter må smørerne ta ekstra tak i HMS-arbeidet. Hvordan jobber de med produktene? Er det bra nok ventilasjon i smøretraileren? Trengs det utbedringer?

– Vi skal ivareta helsen til alle dem som jobber døgnet rundt i smøretraileren for å gi løperne best mulige forutsetninger. Vi håper å spre kunnskap til klubbene, kretsene og foreldrene, sier smøresjef Tord Hegdahl.

Powered by Labrador CMS