Seniorer-i-arbeid-CB6801890
Seniorer-i-arbeid-CB6801890

Vi mangler strategi for å holde på seniorene

Under halvparten – 43 prosent - av norske arbeidsgivere i privat sektor har en klar policy for å lokke og beholde arbeidstakere over 55 år, ifølge en fersk internasjonal arbeidsmarkedsundersøkelse.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Bare fire av ti norske arbeidsgivere har en aktiv policy for å tiltrekke og beholde arbeidsgivere over 55 år, viser en arbeidsmarkedsundersøkelse fra Randstad Workmonitor. Norge ligger da plassert midt på det globale gjennomsnittet i undersøkelsen, men både svenske og danske arbeidsgivere i privat sektorer flinkere enn oss til å gjøre seg attraktive for eldre kolleger.

Pensjonistalderen øker

– Pensjonsalderen utvides, og stadig flere ønsker å jobbe lenger. Det betyr at gruppen arbeidstakere over 55 år er en gruppe som også vokser, sier adm. direktør Camilla Grana i Randstad.

– En av løsningene som lanseres i undersøkelsen, er å tilby eldre arbeidstakere å jobbe mindre enn yngre kolleger. 69 prosent av de norske deltakerne i undersøkelsen mener eldre og yngre arbeidstakere bør ha samme arbeidstid, mens 28 prosent mener at kolleger over 55 år er mindre produktive.

Myter om seniorer

– Én av fire mener de over 55 er mer syke enn yngre arbeidstakere under 35. Dette er en vanlig misoppfatning, for i virkeligheten viser undersøkelser vi har sett at produktivitetsnivået er det samme, og fraværet ofte lavere i aldersgruppen 55+ enn hos yngre kolleger, forteller Grana.

I undersøkelsen svarer 68 prosent på verdensbasis at det er vanskeligere å tilegne seg nye egenskaper og kompetanse i jobben etter fylte 55 år. Mens 64 prosent av svenskene og 55 prosent av danskene er enige i utsagnet, synes bare 45 prosent av de spurte i Norge at alder vanskeliggjør kompetanseheving. Også her ligger Norge helt på bunnen.

(Pressemelding)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS