Nettbuss
Nettbuss

Skal skape trafikksikkerhet med ny standard

Standard Norge og Vegdirektoratet lanserer en ny internasjonal standard for trafikksikkerhet. Standarden skal bidra til å forebygge alvorlige hendelser i trafikken.

Publisert

Nettbuss Midt-Norge er første trafikkselskap i Skandinavia som er sertifisert etter den nye standarden. (Foto: Nettbuss AS/Bård Ivar Basmo)

Standarden NS-ISO 39001 er utgitt på norsk, og skal ta trafikksikkerhetsarbeidet i Norge et hakk videre, heter det i en pressemelding fra Standard Norge.

Først i Skandinavia

Nettbuss Midt-Norge er det første selskapet i Skandinavia som er sertifisert etter den nye standarden.

– Vi har lenge ønsket oss dokumentasjon på trafikksikkerhetsarbeidet vårt og satser på at standarden vil bli et konkurransefortrinn i kommende bussanbud, sier kvalitetssjef Ola Næve i Nettbuss Midt-Norge.

Bygger sikkerhetskultur

NS-ISO 39001 er et verktøy for å bygge sikkerhetskultur i en virksomhet og beskriver konkret hva som kreves av et styringssystem for vegtrafikksikkerhet. 55 land har i fellesskap utarbeidet standarden, og mange har allerede tatt den i bruk. Nå står Norge for tur.

Gode styringssystemer

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen understreker at trafikksikkerhet i økende grad handler om å ha gode styringssystemer. Han mener at standarden er et godt verktøy for å forebygge ulykker i trafikken og håper at mange norske virksomheter vil ta den i bruk.

Passer for alle

Standarden er relevant for alle typer transportvirksomheter, både offentlige og private, store og små. De som ønsker å dele sine erfaringer om den nye standarden, kan nå delta i en egen norsk komite i regi av Standard Norge.

Innhold og krav

Kravene i standarden omfatter blant annet en kartlegging av brukere og interessenter og hvilke behov de har, organisasjonens oppgaver og de ansattes roller, ansvar og myndighet. Krav til planlegging, gjennomføring og evaluering av prosesser er også en viktig del av standarden.

Kravene er generelle og skal kunne brukes av alle organisasjoner uavhengig av hvilken oppgave de har innen vegtrafikksikkerhet og hvor i verdikjeden organisasjonene er.

NS-ISO 39001 inneholder også en kortfattet veiledning om kravene. Standarden er skrevet slik at den skal kunne brukes sammen med andre standarder for styringssystemer, for eksempel ISO 9001 for kvalitetsstyring og ISO 14001 for miljøstyring.

(Pressemelding)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS