Nav-logo

NAV-reform fikk flere på trygd og færre i jobb

To nye rapporter konkluderer med at Nav-reformen som ble innført i 2006, ikke har hatt noen positiv effekt. Ifølge begge rapportene gjorde reformen vondt verre da den ble innført.

Publisert

(Foto: Jan Tveita)

Forskerne finner ingen positiv effekt for verken arbeidsløse, syke, sosialhjelpmottakere eller de som dropper ut av videregående, skriver Aftenposten.

Uavhengige rapporter

Avisen har fått tilgang til to uavhengige rapporter fra Frischsenteret og Uni Research Rokkansenteret. De to rapportene utgjør den siste delen av Forskningsrådets evaluering av reformen, og er ikke lystig lesning.

– Vi har pr. i dag ingen resultater som viser at reformen har oppfylt målsettingen om å få flere i jobb og færre på trygd. Men det ser ut til at reformen etter hvert går seg noe til og at overgangen fra trygd til jobb kommer opp på omtrent samme nivå som før innføringen, sier Knut Røed, seniorforsker ved Frischsenteret.

Rapporten fra Uni Research Rokkansenteret har tatt for seg Nav-reformens effekt på sysselsetting og bruk av trygdeordninger, og heller ikke den er videre positiv.

– Vi finner at Nav-reformen mislyktes i å høste de tilsiktede fordelene ved sammenslåingen, lyder den knallharde konklusjonen.

- For tidlig å konkludere

Yngvar Åsholt, kunnskapsdirektør i Nav, mener det er for tidlig å konkludere med at reformen har vært mislykket. Han mener at Nav nå er bedre enn det som rapportene viser til. Rapportene har undersøkt situasjonen fra 2006 til og med 2011.

– Men vi er nødt til å bli enda bedre for å kunne si at reformen har vært vellykket, understreker han og innrømmer at flere ting burde vært gjort annerledes.

(NTB)

Powered by Labrador CMS