Yrkesaktive i 60-årene ser på jobben sin som mer givende og mindre belastende enn før.
Yrkesaktive i 60-årene ser på jobben sin som mer givende og mindre belastende enn før.

Jobbtilfredsheten øker med årene

Ansatte i 60-årene og oppover opplever jobben sin som mer meningsfylt og mindre stressende og slitsom enn før, viser to studier fra universitetet i Stockholm.

Publisert

Studiene, som består av både en undersøkelse og dybdeintervjuer, viser at yrkesaktive i 60-årene ser på jobben sin som mer givende og mindre belastende enn før, skriver prevent.se. De har også mer kontroll over arbeidstiden, og arbeidet har blitt mindre farlig og anstrengende.

Seniorer fortsetter å jobbe

Å fortsette å jobbe til tross for at man mottar alderspensjon samtidig, gir økonomisk trygghet og en sterkere posisjon overfor arbeidsgiver. Mange seniorer setter grenser for hvor mye de vil jobbe. Kortere arbeidstid gir også bedre restitusjon og mulighet til å holde seg borte fra konflikter og uønskede arbeidsoppgaver.

– Vi fant ut at arbeidende pensjonister har spesielle forhold til jobbene sine. Selv om de setter pris på jobben sin, sørger de for å beskytte seg mot ulempene ved å jobbe, sier Loretta Platts, førsteamanuensis ved Psykologisk institutt, Stockholms universitet i en kommentar.

Bedre balanse

Arbeidspensjonistene i studien hadde også en bedre balanse mellom jobb og fritid, noe som frigjør tid til andre aktiviteter som de verdsetter høyt.

– Så snart du begynner å motta pensjon, blir lønnet arbeid en valgfri aktivitet. De fleste var enten selvstendig næringsdrivende eller de arbeidet på timebasis, slik at de kunne slutte å jobbe hvis de ville, men de fortsatte gjerne litt lenger, ikke minst fordi de likte jobben sin, sier Loretta Platts.

(prevent.se)

Powered by Labrador CMS