En av fem nordmenn har tinnitus

Hver femte nordmann er nå rammet av tinnitus, ifølge en ny undersøkelse. Det er en markant økning siden 1996, da 15 prosent av befolkningen var rammet.

Publisert

Dette er tinnitus:

  • En lyd inni øret som bare du kan høre.
  • Kan oppleves som sus, surr, brusing, motorlyd, en pipelyd eller en ringende lyd.
  • Lyden kan være pulserende eller klikkende, og intensiten kan variere fra person til person og fra et øyeblikk til det neste.
  • Den kan oppleves i ett øre eller i begge.
  • Noen har tinnitus i korte perioder, mens andre har det konstant.
  • Mulige årsaker til tinnitus kan være stress, sykdom eller skade i hjernen, hjerte- og karsykdommer, mellomørebetennelse, hørselsstap, autoimmune sykdommer, kjeveleddproblem, stoffskiftesykdom eller bivirkninger av medikamentbruk.

(Kilder: Norsk helseinformatikk, Hørselshemmedes landsforbund og NRK.)

Det er NRK som melder dette. Statskanalen har fått tilgang til de ferske tallene fra HUNT4-undersøkelsen (Helseundersøkelsen i Trøndelag). Hver femte nordmann er nå rammet av tinnitus, ifølge den nye undersøkelsen. HUNT2-undersøkelsen fra 1996 konkluderte med at 15 prosent av befolkningen var rammet.

HLF: Tinnitus er en folkehelseutfordring

– Det er veldig mange mennesker i Norge som er rammet. Det er en folkehelseutfordring, sier generalsekretær i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) Henrik Peersen.

Den økende forekomsten av tinnitus bekymrer ekspertene. Den kan oppstå på flere måter, men spesielt høy musikk og mye støy over tid har vist seg å være risikofaktorer.

Hjelpelinje

HLF har lansert en ny hjelpelinje, Tinnitus-telefonen, hvor de gir råd og veiledning til personer med hørselsskaden.

(NTB og nrk.no)

Powered by Labrador CMS