(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Bønder, lærere og omsorgsarbeidere har høyt jobbengasjement

Mange har slitsomme og krevende jobber, men opplever at verdien av jobben de gjør, veier tyngre enn arbeidsbelastningen.

Publisert

Dette skriver ledernett.no på sine nettsider og viser til en pressemelding fra det finske Arbeidshelseinstituttet. Her fremheves lærere, ansatte i omsorgsyrker og jordbrukere som generelt sterkt engasjert i arbeidet sitt, på tross av at det kan være både fysisk tung og utfordrende på flere måter. Også ledere har større jobbengasjement enn gjennomsnittet. Det fremgår av en studie gjennomført av Arbeidshelseinstituttet i samarbeid med det belgiske universitetet KU Leuven. Materialet baserer seg på den europeiske undersøkelsen om arbeidsvilkår og omfatter mer enn 35 000 ansatte i 30 land.

Hva er arbeidsengasjement?

Arbeidsengasjement innebærer en positiv følelse og motivasjonstilstand i jobben. En medarbeider som er engasjert i arbeidet sitt, ser fram til å gå på jobb om morgenen og opplever arbeidet som meningsfullt og givende.

Engasjement er helsefremmende

Engasjement i jobben kan ha en positiv sammenheng med arbeidstakernes helse og prestasjoner.

– Fra tidligere undersøkelser vet vi at ulike arbeids- og organisasjonsrelaterte faktorer, som for eksempel et utviklende og tilstrekkelig selvstendig arbeid, god ledelse, feedback og et godt arbeidsmiljø, er vesentlig for arbeidsengasjement, sier professor Jari Hakanen ved Arbeidshelseinstituttet.

Når man opplever at det man gjør har mening og betydning, kan dette føre til at man har høyt arbeidsengasjement på tross av krevende jobber.

– Nytten av å ha engasjerte ansatte er ubestridelig, og derfor lønner det seg for virksomheter å fokusere på de faktorene i jobben som bidrar til å øke engasjementet, sier Hakanen.

(ledernett.no)

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS