Osram-ansatte i Oslo får ikke ekstra lønn, men de konkurrerer i team om å gå flest antall skritt hver uke. Det vanker dessuten premier på vinnerne. (Foto: Jan Tveita)
Osram-ansatte i Oslo får ikke ekstra lønn, men de konkurrerer i team om å gå flest antall skritt hver uke. Det vanker dessuten premier på vinnerne. (Foto: Jan Tveita)

Får mer lønn for å gå fra arbeidet

Stressykdommer brer om seg i svensk arbeidsliv. Dette fører til sykefravær og store kostnader. Derfor gir mediebyrået Oh My sine medarbeidere ekstra mye i lønn dersom de tar seg en spasertur – i arbeidstida.

Publisert

Varselropene om sykelig stress på svenske arbeidsplasser har avløst hverandre, skriver ledelsesmagasinet Chef på sine nettsider. I sommer kom en rapport fra Försäkringskassan om at tallet på de som er sykmeldt som følge av utmattelsessymptomer, er seksdoblet i årene mellom 2010 og 2017.

Luftelønn

Dette har fått mediebyrået Oh My til å ta grep for å forebygge stress blant sine ansatte. Nå har virksomheten innført noe de kaller «luftelønn». Det innebærer at alle ansatte får et ekstra lønnstillegg hver gang de tar en spasertur i arbeidstida.

– En av nøklene til å løse problemet med den stressrelaterte uhelsen er å passe på hver enkelt medarbeider og at livet fungerer som det skal både på jobben og hjemme, sier Mia Nordlund, kursansvarlig på Curatina.

Antistresskole

I helsesatsingen inngår det også at hele personalet på 80 personer har gått på en «antistresskole» denne høsten. Der har medarbeiderne fått lære seg hvordan søvn, kosthold, trening og livsstil påvirker helsen.

Raske resultater

Satsingen har gitt raske resultater. Første halvåret har sykefraværet gått ned med ti prosent – til tross for at det er blitt ansatt flere medarbeidere i bedriften. Dessuten har overtidsarbeidet gått ned i takt med at det økonomiske resultatet har bedret seg.

Nå håper Emelie Andersson, strateg på Oh My og initiativtaker til helsesatsingen, at flere arbeidsgivere tar etter.

– Å ta disse spørsmålene på alvor, er et must for en suksessrik og seriøs arbeidsgiver i dag, sier hun.

(chef.se)

Powered by Labrador CMS