TAG Arkitekter i Oslo legger stor vekt på sunn og god mat på jobben. (Foto: Jan Tveita)
TAG Arkitekter i Oslo legger stor vekt på sunn og god mat på jobben. (Foto: Jan Tveita)

Vi vil ha sunnere mat på jobben

Arbeidstakere ser en klar sammenheng mellom livsstil og arbeidsevne. Men det varierer mye hvor sunn mat og drikke du får tilgang til på jobb og hvor fysisk aktiv du kan være i løpet av arbeidsdagen.

Publisert

​– Mange har en arbeidsdag som gjør at de må handle mat og drikke underveis. Det er derfor viktig at alle kan ta sunne valg når de handler på farten. Det betaler seg i forhold til trivsel, helse og innsats, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Sunn mat motiverer til bedre livsstil

I en undersøkelse gjengitt i Norsk jobbhelserapport (staminagroup.no) svarte 36 prosent at sunn og variert mat på jobb ville ha motivert dem til å forbedre livsstil. Hele to tredeler sa de ser sammenheng mellom livsstil og arbeidsevne, og 77 prosent svarte at fysisk aktivitet minst 30 minutter daglig er viktig for sunn livsstil. En annen kartlegging gjennomført av Norstat for Helsedirektoratet i 2011 avdekket at mer enn én tredel mener at helse og sunnhet er meget viktig når de kjøper mat i bensinstasjoner, kiosker, fastfoodsteder etc.

Slike salgssteder er «kantine» for mange med mobile arbeidsplasser, som blant annet yrkessjåfører og håndverkere.

– Det er interessant at så mange påpeker viktigheten av gode vaner på arbeidsplassen. Man tilbringer mange timer på jobb, og det er klart at valgene man tar, eller ledes til å ta, i løpet av alle disse timene betyr mye for helsa.

Samarbeid om sunnere mat- og drikketilbud

Myndigheter, matvarebransjen og organisasjoner jobber sammen for å redusere befolkningens inntak av sukker, salt og fett og øke forbruket av grønnsaker, frukt/bær, grove kornprodukter og fisk.

Verktøy for sunn mat

For å bistå i arbeidet har helsemyndighetene blant annet laget verktøy for å tilrettelegge for anbefalt mat- og drikketilbud på arbeidsplassen og for å tilby sunn mat på farten.

– Ferdig tilberedte måltider kan inneholde mer fett, salt, sukker og energi enn ønskelig. Alle kunder bør ha lett tilgang til fristende, sunne måltider og vann slik at de opplever å ha reell valgmulighet. Det er flott at mange salgssteder tilbyr bra alternativ som grove baguetter/sandwich, salater og frukt og grønt. Vi håper flere følger opp og markedsfører tilbudene godt, avslutter Øien.

(Nyhetsmelding fra Helsedirektoratet)

Små grep for sunnere matvalg på farten:

  • Bra mat, rikelig med vann, aktive pauser og hvile når du trenger det, er små grep for å ha det bedre på veien. Her er noen tips: 
  • Grove baguetter/sandwich/wraps med pålegg er lettvint å spise
  • Vann er den beste drikken når du er tørst, og bør tilbys til all mat
  • Måltider med mer fullkorn, fisk, grønt, frukt og bær gir deg bra drivstoff
  • Har du sett at mange utsalgssteder også tilbyr salater, frukt og bær?
  • Spør etter sunnere alternativ når du handler mat på farten
  • Vil du selv bestemme når og hva du skal spise; ta med niste som grov brødmat, salat, rester av middag, frukt/grønt mv.
  • Er du trøtt eller sliten?  – stopp og gå/løp rundt bilen.
  • Og når du likevel stopper: gjør det til en vane å strekke på beina og gi kroppen et avbrekk fra sittingen. Gå gjerne en kjapp tur i fem minutter.
  • Sørg for nok hvile og søvn, så er du en bedre sjåfør.

(Kilde: Helsedirektoratet)

Powered by Labrador CMS