Pass på hva du putter i deg i løpet av arbeidsdagen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Vi småspiser mye på jobben

Vi småspiser ofte og mye når vi er på jobb. Og det blir mange kalorier i løpet av en arbeidsuke, viser ny dansk undersøkelse.

Publisert

Vi liker godt å gumle på noe søtt når vi er på arbeid, spesielt i pauser og møter, skriver dr.dk på sine nettsider. Da står det gjerne kake, hvitt brød eller sjokolade på bordet.

Velger bort gulrøttene

For det er ikke sunn snacks og sunne drikkevarer vi velger å putte i oss i arbeidstida. På jobben sier mange av oss Nei takk til gulrøtter, epler, nøtter og andre matvarer som befinner seg i den sunne enden av skalaen. Hvis det er gratis mat på møtebordet, så blir det spist uansett.

1300 kalorier i uka

Faktisk spiser vi i gjennomsnitt 1300 kalorier gjennom småspising på arbeidsplassen i løpet av ei arbeidsuke, viser undersøkelsen.

– Det høres kanskje ikke så mye ut, men det er det, sier forsker Lars Klingenberg ved Institutt for Idrett og Ernæring ved Universitetet i København.

– Dette er en mengde som kan få vekta vår opp hvis det skjer gjennom lengre tid, sier han.

1300 kalorier tilsvarer seks småsjokolader, eller den kalorimengden som en gjennomsnittskvinne forbruker på å løpe en halvmaraton.

Pas på chips om kvelden

Undersøkelsen er utført av det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention, som har ansvaret for folkehelsa i USA. Men resultatene kan overføres til nordiske forhold, mener Klingenberg.

Sunn snacks på jobben

Ingen spiser hele frukter. Men eplet - og alle de andre fruktene - forsvinner hvis de blir skåret i biter. Nøtter og mandler er gode alternativer som man kan sette tennene i.

Du kan gjerne spise kake. Men du har ikke behov for en hel kringle. Skjær kakene i små stykker.

– Ekstra kalorier er jo ikke et problem i seg selv hvis man spiser sunt og ikke for mye i løpet av hele arbeidsdagen, sier Klingenberg.

– Men hvis man jevnlig spiser en pose chips om kvelden, altså spiser for mye og velger de energirike matvarene både på jobben og hjemme, så har man høyst sannsynlig et problem, mener han.

Lag sunne møter

Virksomhetene har et ansvar, mener man hos Centers for Disease Control and Prevention, for de kan bidra med å tilby sunnere alternativer i kantiner og automater.

Samtidig kan bedriftene også lage retningslinjer for hva man setter på bordet på møter og i forbindelse med sosiale begivenheter på arbeidsplassen.

– Vi oppdaget jo at det er det som er gratis de ansatte velger, og derfor bør bedriftene utforme en sunn møtepolitikk som fremmer sunn mat, sier Stephen Onufrak ved Centers for Disease Control and Prevention i en pressemelding om undersøkelsen.

Lars Klingenberg er enig i at det er en god strategi:

– Hvis maten er gratis, så blir den spist, sier han.

Fint med småkaker, men...

Hvis virksomheten har en linje om at gratis mat som småkaker eller søtsaker skal være tilgjengelig for medarbeiderne, så er det isolert sett greit nok, mener Klingenberg.

Men da må bedriften samtidig være klar over at den støtter en kultur der det alltid skal være søtsaker tilgjengelig som man kan forsyne seg av om man kjeder seg.

– Hvis man vil fremme medarbeidernes helse, så bør man se på denne kulturen og det man man serverer til møter og hva man har i salgsautomatene i korridorene, sier Lars Klingenberg.

(dr.dk)

Powered by Labrador CMS