Overvektig-mann-CB855108
Overvektig-mann-CB855108

Ufaglærte menn lever farlig

Danskene lever i gjennomsnitt sunnere, men ufaglærte menn er ikke med på helsebølgen. Nytenkning er nødvendig hvis vi vil nå utsatte menn med gode helsebudskap.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Det har kommet mer salat og mindre vin på danske middagsbord, og danskene røyker mindre enn før, skriver avisen.dk. Til gjengjeld har våre naboer i sør blitt flinkere til å skifte til treningstøy for å slanke bort noen overflødige kilo.

Går mot strømmen

Så godt som alle grupper i samfunnet har fått en sunnere livsstil de siste tre årene, viser forskning som danske Sunnhetsstyrelsen står bak. Men ufaglærte menn går mot strømmen og markerer seg med en enda mer usunn livsstil. Ufaglærte menn er kort sagt en gruppe som har blitt stående på stedet hvil, mens alle andre i større eller mindre grad rir på helsebølgen.

– Når det gjelder helse, er ufaglærte menn en klar avvikergruppe sammenliknet med resten av befolkningen. Mens alle andre grupper beveger seg i en sunnere retning, går det litt tilbake for ufaglærte menn, sier professor Knud Juel fra Statens Institut for Folkesunnhet til avisen.

Fem farlige forhold

I undersøkelsen har 162 000 dansker svart på en lang rekke spørsmål om sin helse, om de har usunne spisevaner, røyker daglig, drikker for mye alkohol, har stillesittende fritidsaktiviteter eller er overvektige.

Tre av fem er usunt

Hvis du har minst tre av disse fem risikofaktorene, lever du svært usunt. Ifølge undersøkelsen gjaldt dette 16,2 prosent av ufaglærte menn i 2013. I 2010 var andelen 15,6 prosent. Til sammenligning er det kun 1,6 prosent av menn med lang videregående utdannelse som har tre av disse fem risikofaktorene.

– Når man har flere risikofaktorer samtidig, er det en klar større risiko for sykdom og tidlig død, forklarer Juel.

Forskjellene i livsstil

Blant ufaglærte menn er det en overrepresentasjon av røykere og folk som drikker mer enn de anbefalte antall alkoholenheter. Ifølge undersøkelsen er 19,4 prosent av de ufaglærte mennene storrøykere, hvilket vil si at de røyker 15 sigaretter eller mer om dagen. Dette gjør bare 2,7 prosent av de høyt utdannede mennene.

Når det gjelder inntak av alkohol, er ikke forskjellene så store. 11,2 prosent av de ufaglærte og 8 prosent av høyt utdannede menn drikker mer enn de 21 enhetene i uka som helsemyndighetene har satt som anbefalt grense.

Når det gjelder overvekt, er nesten hver femte ufaglærte mann svært overvektig, mens det bare gjelder hver trettende mann med høy utdannelse.

Kampanjer preller av

Ufaglærte menn fortsetter sin usunne livsstil til tross for utallige kampanjer som har opplyst danskene om hvordan de kan leve sunnere og lenger. Helsevesenet har simpelthen ikke vært i stand til at få den utsatte gruppen i tale, hverken når det handler om forebygging eller behandling.

– Eneste formildende omstendighet ved ufaglærtes usunne livsstil, er at det er en minkende befolkningsgruppe det er tale om, påpeker Juel.

– Der det for 50 år siden var vanlig ikke å ha annen utdannelse enn folkeskolen, er det i dag en liten gruppe som blir mindre og mindre med tiden. Hovedparten av ufaglærte menn er nå 50 år og eldre, sier Juel.

(avisen.dk)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS