Zumba
Zumba

Fotball og zumba gir mindre nakkevondt

Fotball- eller zumbatrening sammen med jobbkolleger kan redusere smerter og ømhet i kroppen.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

I 40 uker trente kvinnelige ansatte ved Nordlandssykehuset i Bodø på enten fotball eller zumba sammen. Samtidig undersøkte forskere effekten av treningen på muskelsmerte, arbeidsevne og selvopplevd fysisk anstrengelse på jobben, skriver forskning.no.

Treningsgruppene holdt på i 1–2 timer hver uke og ble sammenliknet med en kontrollgruppe etter henholdsvis 12 uker og 40 uker.

Merkbar bedring etter 12 uker

– Etter 12 uker ble det registrert en merkbar reduksjon i smerteintensitet i nakke- og skulderregionen hos deltakerne i begge treningsgruppene, mens det etter 40 uker kun ble registrert forbedring i smerteintensitet hos fotballgruppen, sier Svein Barene.

Han er førsteamanuensis ved Høgskolen i Hedmark, men studien ble utført mens han var ansatt ved Universitetet i Nordland.

– Det ble også registrert en betydelig reduksjon i varigheten av smerter i nakke- og skulderregionen i begge treningsgruppene etter 40 uker, fortsetter Barene.

Ikke korsryggen

Studien fant ingen effekter på smerte i korsryggen, verken etter fotball eller zumba. Bortsett fra en antydning til forbedring av arbeidsevne hos zumbagruppen etter 12 uker viste studien heller ingen betydelige endringer på arbeidsevne eller selvopplevd fysisk anstrengelse i løpet av perioden.

Samme effekt som styrketrening

Ifølge Barene har flere tidligere studier vist at fysisk aktivitet i form av spesifikke styrke- og tøyeøvelser kan redusere smerter i nakke- og skulderregionen, men ingen har tidligere dokumentert slike effekter etter fotball- eller zumbatrening.

– Sett i lys av at utgangssmertene hos deltakerne i studiene vi sammenlikner oss med ligger en del høyere enn i denne studien, er effektene på nakke- og skuldersmerter etter fotball og zumba ekstra interessant, sier Barene.

Han legger til at det derfor kan være gode gevinster å hente ved å legge til rette for ulike former for fysisk aktivitet i regi av arbeidsplassen for å forebygge fremtidige muskelsmerter i nakke- og skulderregionen i yrkesgrupper med høy forekomst av disse plagene.

(forskning.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS