Søvnvansker-CB5324581

Ta søvnplager på alvor

Vedvarende søvnvansker øker risikoen for dårligere helse. Dette gjelder både psykiske lidelser og kroppslige plager.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Dette viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet. Vedvarende søvnvansker, eller insomni, er å ha innsovningsvansker eller hyppige nattlige oppvåkninger flere dager i uka over lengre tid. Ved insomni opplever man også redusert funksjon dagtid. Internasjonale studier anslår at rundt ti prosent av befolkningen sliter med dette.

Følger for arbeidslivet

Resultatene støtter tidligere studier som har vist at dårlig søvn er assosiert med redusert helse, men denne studien er en av de første store undersøkelsene som har undersøkt konsekvensene av insomni i et så stort utvalg over så lang tid.

– Resultatene understreker hvor viktig det er å ta søvnplager på alvor. Vi har tidligere påvist at dårlig søvn øker risikoen for å falle ut av arbeidslivet. Denne studien viser at ubehandlede søvnplager har store individuelle konsekvenser i tillegg til de samfunnsøkonomiske følgene vi tidligere har vist, sier Børge Sivertsen ved Folkehelseinstituttet, hovedforfatteren bak studien.

Flere sykdomstilstander

Studien viser at insomni er assosiert med følgende tilstander og sykdommer etter 11 år:

* Mentale lidelser: Angst og depresjon.

* Fysiske tilstander: Fibromyalgi, leddgikt, whiplash, benskjørhet, hodepine, astma, og hjerteinfarkt.

– Nye studier bør undersøke i hvilken grad forebyggende søvntiltak eller behandling av søvnplager kan hindre utvikling av slike tilstander, sier Sivertsen.

(fhi.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS