Kantinemat

Sunnere mat hjemme enn på jobb

Maten vi spiser på kantina på jobben, inneholder mer fett, salt og kalorier og mindre vitaminer og mineraler enn måltidene hjemme.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Maten vi spiser ute er ikke like sunn som den vi spiser hjemme, skriver forskning.no. Det mest opplagte stedet å påvirke folks matvaner, er i kantiner og restauranter med hurtigmat. Dette er konklusjonen til belgiske forskere som har undersøkt næringsverdien av måltider utenfor hjemmet. De påpeker at det ikke er helsa som har motivert oss til å innta stadig flere av måltidene ute. Tvert imot er det forventet at denne trenden bringer med seg helserisiko.

Mindre hjemmelaget

Vi spiser i kantina på jobben eller på skolen, fra salgsautomater, kebabsjapper, restauranter eller kiosker.

En stadig mer urbanisert verden gjør denne typen mat mer tilgjengelig, og stadig flere husholdninger med to inntekter gir mindre tid til hjemmelagde måltider. Forskere ved Institute of Tropical Medicine i Antwerpen i Belgia har gjort nye analyser av 29 tidligere publiserte studier av utematen.

De konkluderer med at måltider utenfor hjemmet er en viktig energikilde for alle aldersgrupper, spesielt for ungdommer og unge voksne.

Mindre sunt

Det å spise ute er dessuten knyttet til et høyere totalt energiinntak, mer fett og salt i dietten, og høyere sosioøkonomisk status. To av de store studiene som ble analysert, viste også at det å spise ute er knyttet til et lavere inntak av vitaminer og mineraler, som vitamin C, jern og kalsium. Overvektige indikerer dessuten av det å spise ute gjør det vanskeligere å holde seg til en bestemt diett.

Stor andel

I Nord-Europa spiser vi mye i kantina på jobben, og vi får i oss mellom 15 og 33 prosent av energien utenfor hjemmet. I USA regjerer hurtigmaten som viktigste kalorikilde. Her får menn i seg en fjerdedel av energien ute, mot 15 prosent hos kvinnene.

(forskning.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS