Fysisk-aktivitet-CB6768341

Ikke ta helsa for gitt

Nordmenn kan ikke ta egen helse som en selvfølge, viser årets tilstandsrapport om helsa her til lands. Nå ligger nordmenn på 13. plass i verden, og på 10. plass sammenlignet med andre OECD-land.

Publisert

Vi er mer fysisk aktive enn før. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Helsdirektør Bjørn Guldvog peker ifølge Dagens Medisin på flere ting i rapporten som bekymrer norske helsemyndigheter:

* Ungdom er mindre fysisk aktive, og det har vært et samlet fall i denne gruppa når det gjelder fysisk aktivitet.

* Flere snuser. – Det liker vi ikke, sier Guldvog, og legger til at vi likevel må glede seg over at antallet personer som røyker har gått ned.

* Ti prosent av de voksne i Norge sier at de har dårlig psykisk helse. Dette gjelder i enda større grad blant dem med lav utdanning.

* Økt bruk av antidepressiva blant unge jenter er bekymringsverdig, og kan tyde på økt medikalisering, ifølge helsedirektøren.

* Norge har flest overdosedødsfall i Europa Bare Estland har flere. Metadon er i stadig større grad årsak til overdosedødsfall, ifølge rapporten. Samtidig kan det være at Norge er flinke til å rapportere om slike dødsfall.

Har noe å strekke oss etter

" – Vi har noe å strekke oss etter. Selv om vi har det godt i Norge, skal vi ikke ta god helse og helsetjeneste som en selvfølge, sier Guldvog. Norge har høyere dødelighet av hjerte- og karsykdommer enn Danmark og Spania og høyere dødelighet av KOLS enn Polen. Dødeligheten av kreft har stagnert i Norge mens den har gått ned i mange andre OECD-land. Vi må røre mer på oss – Det er gledelig at færre er fullstendig inaktive, men fortsatt er nesten fire av fem voksne mindre aktive enn anbefalt. Fysisk aktivitet er god medisin, både for fysisk og psykisk helse gjennom hele livet, også i alderdommen, sier helsedirektøren.Her kan du lese årets Nøkkeltall om helse(Dagens Medisin)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS