Sykepleier-pasient-CB573404
Sykepleier-pasient-CB573404

Sykepleiere som viser omsorg blir raskere utbrent

Mindre vekt på medfølelse kan trekke flere menn til sykepleieryrket, mener amerikansk forsker.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Sykepleiere som velger yrket av andre grunner enn bare å hjelpe andre, blir mindre stresset, skriver forskning.no. Dermed unngår de å bli utbrent, får bedre helse og er mer motivert for jobben.

Tradisjonelle kvinneverdier

Dette er resultatet av en rundspørring blant over 700 offentlig godkjente sykepleiere i Ohio, USA. Forskerne tolker resultatene i lys av tradisjonelle kvinneverdier.

– Vi forventer at kvinner velger disse jobbene fordi de elsker menneskene de steller for, og at det er den viktigste motivasjonen, sier sosiologen Janette Dill fra University of Akron.

Ifølge Dill har ikke folk de samme forventningene når de mottar tjenester fra andre yrkesgrupper.

Så lenge en bilmekaniker reparerer bilen din, betyr det ikke så mye om han elsker biler eller bare jobber for lønna.

Støttes av norsk forskning

Disse resultatene bekreftes av norsk forskning fra Høgskolen i Oslo og Akershus. Her fant Kjersti Nesse ut at sykepleiere ikke må være spesielt omsorgsfulle for å være engasjert i jobben.

Kan trekke flere menn til yrket

Hvis det blir en endring i forventningen om at sykepleiere skal være spesielt omsorgsfulle, kan flere menn bli tiltrukket av yrket, mener Dill.

– De trenger ikke nødvendigvis å føle at de må være fullstendig hengitt til pasientene sine. De kan verdsette jobben sin også av andre grunner, sier hun ifølge en nyhetsmelding fra American Sociological Association.

Forskerne fant også ut at sykepleierne er mer fornøyd med arbeidsgiveren og blir i jobben hvis de både er motivert av livsstilen som yrket gir dem og har muligheten til god kontakt med pasientene.

Forskningen ble presentert på årsmøtet til American Sociological Associations i forrige uke.

(forskning.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS