Trening-og-helse-CB808252
Trening-og-helse-CB808252

Slik beskytter trening mot depresjon

Svenske forskere mener de har funnet svaret på hvorfor trening virker så effektivt mot depresjon: Når musklene brukes, renses blodet for et stoff som er skadelig for hjernen.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Trening brukes ofte som behandling mot depresjon. Nå har forskere ved Karolinska institutet i Stockholm funnet forklaringen på hvorfor mosjon fungerer så effektivt: Når musklene brukes, renses blodet for et stoff som er skadelig for hjernen, melder telegrambyrået TT.

Muskuløse mus

Det er tidligere kjent at trening er bra mot depresjon. Den som trener regelmessig, forebygger ikke bare sykdom, trening gjør det også lettere å bli frisk igjen. Men årsaken til at trening er så effektivt, har hittil ingen forstått. Nå har forskere oppdaget at muskuløse mus har høyere nivåer av et visst enzym, KAT, i musklene. Det viste seg at dette enzymet bryter ned kynurenin, et annet stoff som dannes ved stress og som er skadelig for hjernen.

Stikk motsatt av antakelsen

– Vår hypotese var at musklene produserer et stoff som har en velgjørende effekt på hjernen. Men vi kom egentlig til det stikk motsatte resultatet: Veltrente muskler lager et enzym som renser kroppen for skadelige stoffer, sier Jorge Ruas, en av forskere bak studien, som publiseres i det velrenommerte tidsskriftet Cell.

Det synes som om musklene har en filtrerende funksjon som – dersom den aktiveres – kan beskytte hjernen. Forskerne ser nå for seg et nytt prinsipp for å behandle depresjon: En behandling som påvirker musklene og ikke hjernen.

(TT)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS