(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Ikke gå for tidlig på jobb etter sykdom

Å unngå smitte handler ikke bare om vår egen hygiene, men også om hvordan folk i nærmiljøet opptrer. En ny undersøkelse viser at seks av ti går tilbake på jobb før de er helt friske.

Publisert

God håndhygiene er den enkleste måten å beskytte seg på mot vinterhalvårets mange virus, skriver prevent.se. Men det hjelper ikke alltid når folk snufser rundt deg overalt på jobben. Seks av ti går tilbake på jobb før de er helt friske, ifølge en ny svensk undersøkelse.

Solidarisk å bli hjemme

– Det er kanskje ment som en sympatisk gest å komme tidlig tilbake på jobb for ikke å overlate så mye arbeid til dine kolleger, til tross for at du burde ligge hjemme og hvile. Men med tanke på att vi er så mottakelige for smitte på denne tiden av året, og at for eksempel influensa og omgangssyke sprer seg raskt, er det mer solidarisk å bli hjemme til du er frisk igjen, sier Annika Svedberg, sjefsapoteker hos Apotek Hjärtat, som står bak undersøkelsen.

Sykenærvær ikke populært

Undersøkelsen viser at kolleger ikke alltid setter pris på sykenærvær. Over halvparten av de som har svart, har uttrykt bekymring over at en kollega har kommet tilbake på jobb før vedkommende er blitt frisk.

Kontorlandskap øker smittefaren

At mange jobber i kontorlandskap i dag, gjør at vi blir ekstra mottakelige for smitte. En person som er forkjølt eller har influensa, kan smitte via dråper som kommer fra nysing eller hoste, men også fra overflater der dråpene lander.

(prevent.se)

Fem tips for å forebygge smitte

  • Vask hendene hyppig i influensasesongen, fremfor alt før du skal spise. Unngå å berøre øyne nese og munn.
  • Vær nøye med såpe og vann. Vask håndbakene og tomlene også. Bruk håndsprit som supplement, men husk at enkelte virus overlever håndsprit.
  • Influensavirus kan overleve flere timer utenfor kroppen. Var ekstra nøye med renholdet i nærmiljøet.  Håndtak og mobiltelefoner er eksempler på vanlige smittespredere.
  • Vær mye ute og unngå store folkemasser.
  • Du er mest smittsom rett før du blir syk og når du er som sykest, men du kan være smittsom også når du føler deg bedre. Kjenn etter en gang ekstra før du går på jobb igjen, og vær ekstra nøye med hygienen.

(Kilde: prevent.se)

 

Powered by Labrador CMS