Førstehjelp kan redde både mennesket og arbeidsplassen

Hvis du er raskt ute og hjelper en person med hjertestopp, øker sjansen for at vedkommende vender tilbake til arbeidsplassen sin med hele 40 prosent.

Publisert

Sjansen for å overleve en hjertestans er mye høyere hvis en tilfeldig forbipasserende kommer til og yter førstehjelp før ambulansen kommer fram. Det har forskerne visst lenge.

Men en dansk studie fra 2015 viser i tillegg at førstehjelp ikke bare redder personen med hjertestopp, men trolig også jobben til vedkommende, skriver videnskab.dk. Sjansen for å komme tilbake til arbeidsmarkedet er hele 40 prosent høyere hvis personen har fått livreddende førstehjelp, sammenliknet med personer som ikke fikk noen hjelp før ambulansen nådde fram.

Sikrer oksygen til hjernen

– Når forbipasserende gir hjertemassasje og kunstig åndedrett, er det med på å sikre oksygen til hjernen. Det minimerer risikoen for varige skader i hjernen, noe som trolig er den bakenforliggende årsaken til at overlevende kan gjenoppta sin hverdag og komme tilbake på arbeidet, ifølge studiens førsteforfatter, Kristian Kragholm.

Seks av ti vegrer seg

Men seks av ti nordmenn vil ikke bruke hjertestarter ved gjenoppliving. Blant de under 30 år svarer hele sju av ti at de ikke ville gjort dette, selv om det fantes en hjertestarter i umiddelbar nærhet, viser en undersøkelse NorStat gjennomførte for Gjensidigestiftelsen i september i fjor.

Dette gjør norske eksperter bekymret, ifølge nettstedet 113.no. Undersøkelsen ble gjort i forbindelse med Verdens hjerte- og lungeredningsdag 16. oktober i fjor.

3700 hjertestans utenfor sykehus

Hvert år får 3700 mennesker her i landet hjertestans utenfor sykehus. I gjennomsnitt rammes ca. ti personer hver dag, men kun én - to overlever. Selv om Norge har akuttmedisinsk beredskap i verdensklasse, utgjør livreddende innsats eller bruk av hjertestarter fra de som tilfeldigvis befinner seg i nærheten ofte forskjellen på liv og død.

Like enkelt som å bruke en støvsuger

– Å bruke hjertestarter er like enkelt som å bruke en støvsuger, og halvparten kan overleve hjertestans hvis de får støt innen tre minutter, sier overlege Conrad A. Bjørshol ved Stavanger Universitetssykehus (SUS).

– Det er liten nytte i å investere i, plassere ut og registrere tusenvis av hjertestartere hvis over halvparten av oss ikke tør å bruke den når det gjelder. Da risikerer vi at liv går tapt helt unødvendig, sier Bjørshol, som også er fagrådsleder i den nasjonale førstehjelpsdugnaden «Sammen redder vi liv».

AMK-sentralene har nøyaktig oversikt over hvor mer enn 6000 hjertestartere er plassert utenfor sykehus i Norge. Ring 113 og du får vite hvor nærmeste hjertestarter befinner seg. Ifølge Bjørshol klarer alle å bruke en.

– Hjertestartere gir stemmeveiledning om hvordan den skal brukes, og kan også brukes av personer som ikke har gått på kurs. Ringer du 113 blir du guidet gjennom prosessen av sykepleiere med spesialkompetanse helt til ambulanse ankommer, sier Bjørshol som legger til at man har spesielt stor nytte av hjertestarter der utrykningstiden er lang.

34 gjenopplivet i 2019

I 2019 ble 34 personer gjenopplivet med hjertestarter før ambulanse ankom stedet.

– Ifølge Norsk hjertestansregister hadde noen startet HLR før ambulansen ankom i 85 prosent av hjertestanstilfellene i 2019. Dette er en høyere andel enn i noen andre hjertestansregistre i verden, sier professor og overlege i anestesi Jo Kramer-Johansen ved legeambulansen i Oslo og Nasjonalt kompetansesenter for prehospital akuttmedisin (NAKOS).

392 personer overlevde hjertestans utenfor sykehus i minst 30 dager i fjor. I 34 tilfeller hadde pasienter fått støt fra en hjertestarter og var allerede gjenopplivet når ambulansen kom fram. Dette er en økning på 50 prosent sammenliknet med året før.

– Dette er en veldig positiv utvikling, og tyder på at tiltakene i «Sammen redder vi liv»-dugnaden gir resultater. I praksis betyr dette at hver tolvte som overlevde hjertestans i 2019, kom fra denne lille gruppen hvor noen i nærheten ville og kunne bruke en hjertestarter. Dette utgjør en liten busslast med mennesker, sier Kramer-Johansen til nettstedet 113.no.

Ikke nøl ved hjertestans: Ring 113 og sett i gang hjerte og lungeredning!

Powered by Labrador CMS