Ulykkesøvelse-NCC
Ulykkesøvelse-NCC

Førstehjelp redder både livet og jobben

Hvis du hjelper en person med hjertestans raskt, øker sjansen for at vedkommende kommer tilbake i jobb med hele 40 prosent, viser ny dansk forskning.

Publisert

Det en fordel å kunne førstehjelp, men ikke avgjørende for å redde liv. (Foto: Jan Tveita)

En ny dansk studie viser at førstehjelp ikke bare redder livet til mennesker som har fått hjertestans, men sannsynligvis også jobben til vedkommende, skriver videnskab.dk. Sjansen for at komme tilbake på arbeidsmarkedet er hele 40 prosent høyere hvis personen har fått livreddende førstehjelp, sammenliknet med personer som ikke fikk noen hjelp innen ambulansen nådde fram.

Oksygentilførselen avgjør

– Når tilfeldig forbipasserende gir hjertemassasje og kunstig åndedrett, bidrar det til å sikre oksygentilførselen til hjernen. Dette minimerer risikoen for varige skader i hjernen, og er trolig årsaken til at overlevende kan gjenoppta arbeidet, sier medisineren Kristian Kragholm ved Aalborg Universitetshospital.

Gi førstehjelp straks

– Dette understreker at du ikke skal nøle med å gå i gang med å gjenopplive et menneske du ser falle om foran deg. Du skal ikke tro at vedkommende våkner selv, eller nøle fordi du ikke vet hva du skal gjøre. Du må bare ringe 113 eller finne en hjertestarter, så forteller de på ambulansesentralen hva du skal gjøre. Det er selvfølgelig en fordel at du har tatt et førstehjelpskurs, men du behøver det ikke for å lykkes med å gjenopplive et menneske, sier Grethe Thomas i danske TrygFonden.

Førstehjelp er enkelt

Ifølge Grethe Thomas er det viktigste skrittet herfra å spre budskapet til så mange som mulig, slik at alle blir klar over hvor lett det er å hjelpe personer med hjertestans. Håpet er at det også vil øke bevisstheten at det har blitt obligatorisk å ta et førstehjelpskurs når du tar førerkortet i Danmark, samt at grunnskoleelever skal læres opp i førstehjelp på skolen.

Nye generasjoner førstehjelpere

– Det betyder at vi får helt nye generasjoner av førstehjelpere som kan spre budskapene til venner, foreldre og besteforeldre, slik at det brer seg som ringer i vannet, så folk blir oppmerksomme på at de bare skal komme i gang med hjertemassasje, sier Grethe Thomas.

Hvert år rammes 3500 dansker av hjertestans. I 64 prosent av tilfellene trår forbipasserende til for å hjelpe. Sjansene for å overleve hjertestansen er mye høyere hvis den forbipasserende yter førstehjelp før ambulansen kommer fram til stedet.

(videnskab.dk)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS