håndbok-for-nødetatene

Ny håndbok for nødetatene

Den gule boka «Farlig gods» er byttet ut med en ny, oppdatert utgave og lansert som app, melder DSB.

Publisert

Ny håndbok for nødetatene. (Foto: DSB)

Den nye håndboka heter «Farlige stoffer – CBRNe» (Chemical, biological, radiological, nuclear and explosives). Boka inneholder retningslinjer for ambulanse-, brann- og redningspersonell og politi i varslingsfasen, under utrykning og de første 30 minuttene etter ankomst på skadestedet. Den forrige boka var en suksess som ble hyppig brukt av nødetatene.

Skaper trygghet

– Håndboka skal hjelpe nødetatene de første 30 minuttene på et skadested hvor det er farlige og skadelige stoffer involvert. Håndboka skal gjøre dem tryggere på håndteringen av farlige stoffer, sier direktør Jon Lea i DSB. Han påpeker hvor viktig det er med rask og presis informasjon ved alvorlige hendelser.– Det er mange fagområder som krever spesialkunnskap. Alt fra kjemi til medisin. Derfor er det viktig med «rett i koppen»- informasjon man kan finne fram umiddelbart, sier han.

Gratis-app

Appen er gratis og finnes i Google Play og App Store under disse navnene: Android: HafireNO og HafireEN iPad: Hafire og HafireNO iPhone: HafireMOB og HafireMOBNO (NO er norsk utgave)Noen nyttige funksjoner i appen er er at du kan ta bilder for å dokumentere hendelser samt skrive notater og ta opp lyd. Det er også en sjekkliste for å holde orden før og etter utrykning og på skadestedet.

Viktig samarbeid

Lea sier det er viktig å dele informasjon på tvers av landegrenser og etater. – Vi er takknemlige for samarbeidet om et felles nordisk produkt hvor flere deler sin spesialkompetanse, sier Lea. De som har vært med å lage boka er DSB, svenske MSB, Oslo brann- og redningsetat, Oslo Universitetssykehus, Oslo politidistrikt, svensk politi, Socialstyrelsen, Räddningstjänsten Östra Skaraborg, Räddningstjänsten Storgöteborg, CTIF (International Association of Fire and Rescue Services) og Storstockholms brandförsvar. Gruppa som har jobbet med den norske versjonen er: Bjørn Kristian Bratlie Oslo Brann- og redningsetat, Anders Dybwad og Helge Opdahl ved CBRNe senteret, Erling Olstad i Oslo Politidistrikt, Øystein Bjørndal og Arne Lærdal i DSB.Håndboka vil i nær fremtid bli sendt ut til nødetatene og Sivilforsvaret, opplyser DSB.

(DSB)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS