(Foto: Scandinavian Business Seating)
(Foto: Scandinavian Business Seating)
(Foto: Scandinavian Business Seating)
(Foto: Scandinavian Business Seating)

Trim mens du sitter

Med den rette kontorstolen kan du faktisk være aktiv mens du sitter.

Publisert

Dette viser en undersøkelse fra Karolinska Instituttet i Stockholm. I samarbeid med møbelprodusenten Scandinavian Business Seating har Karolinska Instituttet undersøkt hvilken virkning en kontorstol har med tanke på bevegelse, kroppsholdning, komfort og prestasjonsevne hos kontorarbeidere.

Bevegelse og variasjon alfa og omega

–Undersøkelsen viser tydelig at kontorarbeid i en stol med sentrert vippemekanisme hjelper deg til lett aktivitet gjennom hele arbeidsdagen. Du sitter faktisk ikke stille mens du sitter. Fordi bevegelse og variasjon er alfa og omega med tanke på å holde seg sunn og frisk, bør du reise deg opp ofte og bevege deg – men alene å sitte i en stol med sentrert vippefunksjon kan ha noen virkelig positive fysiologiske virkninger, sier Erlend Weinholdt hos Scandinavian Business Seating.

Skaper lett bevegelse

Studiet er gjennomført på en kontorstol som heter HÅG SoFi – den eneste stolen på markedet som er utstyrt med en sentrert vippemekanisme. Det skaper en høyere grad av bevegelse ved tradisjonelle kontoroppgaver, som for eksempel bruk av mus og tastaturarbeid. Ved normalt kontorarbeid er størsteparten av forsøkspersonene (73 prosent) i lett bevegelse, det vi si ikke stillesittende. Ved å arbeide stående eller sitte i en tradisjonell kontorstol oppnår bare 33 prosent av deltakerne lett aktivitet. Resultatene i undersøkelsen kaster nytt lys over diskusjonen om stillesittende versus stående arbeid.

– Når vi står, blir kroppen vår nødt til å posisjonere seg stabilt for at vi kan arbeid med hendene. Når vi sitter i en stol med sentrert vippefunksjon, er vi i stand til å bevege oss friere. Det kan være med på å forklare hvorfor det å sitte kan skape enda mer bevegelse enn å stå, sier Weinholdt.
Undersøkelsen ble gjennomført ved Karolinska Instituttet i Stockholm i perioden 2014/2015. 15 personer har blitt målt og vurdert mens de utførte simulert kontorarbeid i et laboratoriemiljø.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS