Zåbra Grønn Frisør på Notodden tilbyr kundene sine hårfarging uten bruk av skadelige kjemikalier. (Foto: Jan Tveita)
Zåbra Grønn Frisør på Notodden tilbyr kundene sine hårfarging uten bruk av skadelige kjemikalier. (Foto: Jan Tveita)

Svenske frisører tilbys helsekontroller

Svenske frisører skal få tilbud om jevnlige helseundersøkelser som en del av kollektivavtalen. Helseundersøkelsene skal blant annet omfatte kontroll av allergier og muskelplager.

Publisert

Det er Handelsanställdas förbund og Frisörföretagarna som har blitt enige om det nye helsetilbudet, skriver prevent.se. Helsekontrollene skal inneholde målinger av muskelbelastninger, lungeundersøkelser, allergitester og kontroll av hudplager, opplyser nettstedet videre.

Også stressanalyser

– I tillegg vil tilbudet også omfatte en stressanalyse. Vi vet at mange frisører har en veldig stresset arbeidssituasjon, sier Ewa Bjørkman, ombudsmann på Handels.

Mange frisører tvinges til å bytte yrke på grunn av helseplager. De vanligste lidelsene er eksem og plager i nakke, skuldre og håndledd. Ettersom de fleste frisørene i Sverige er enkeltmannsforetak, er det mange som ikke omfattes av kollektivavtaler. Det vanligste yrket for kvinnelige enkeltmannsforetak i Sverige er nettopp frisør, ifølge statistikk fra det svenske Statistiska Centralbyrån. Men den som eier en frisørsalong og leier ut stoler, har også et ansvar for arbeidsmiljøet.

– Vi når jo i første rekke ansatte frisører, men med økt fokus på frisørers arbeidsmiljø når vi forhåpentligvis flere selvstendige også, sier Bjørkman.

(prevent.se)

Jobb sikrere - tips for frisører

Bytt produkter

Bytt hårfargingsmiddel som kan være skadelige for helsen.

Ventilasjon

I lokaler der det håndteres kjemikalier, trengs det god ventilasjon og utlufting. I rommet der hårfargen blandes, kan det være behov for punktavsug, gjerne også avtrekksskap. Punktavsug kan også forbedre luften over kundestolene.  

Hansker

Bruk hansker under hårfarging og når farget hår skal vaskes og klippes. Bytt hansker ofte. Vask hendene hyppig og bruk håndkrem.

Ergonomi

Varier arbeidsstillingen. Hev og senk kundestolen etter behov. Forsøk å jobbe med hendene så nært inntil kroppen som mulig. Be kunden snu på hodet slik at du kommer til bedre. Strekk ut etter hver klipping. Mosjoner regelmessig.

(Kilde: prevent.se og brosjyren "Bra arbetsmiljö för frisörer". Last brosjyren ned her.)

Powered by Labrador CMS