Led-lys1
Led-lys1

Flimrende led-lys bekymrer forskerne

Stadig flere arbeidsplasser går over til led-belysning, ikke minst i offentlig sektor og i industrien. Men nå advarer forskerne mot for dårlig konstruerte armaturer som fører til at led-lampene flimrer. 

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Yayimages.com)

Ved Lund tekniske høyskole i Sverige testes for tida rundt 50 led-lamper i et laboratoriemiljø, skriver arbetsliv.se. Allerede nå kan forskeren Hillevi Hemphälä slå fast at flere av produktene har alvorlige mangler.

Stort potensial

– Led-teknikken har et fantastisk potensial, men den er ikke ferdig ennå, sier Hemphälä til avisen Dagens Nyheter.

Led-teknikken er svært energisparende og har revolusjonert markedet. Problemet er ikke selve teknikken, men hvordan en del armaturer og lamper er konstruert, forklarer hun. En del led-armaturer drives av pulserende spenning. Det er en billigere konstruksjon som gjør det lettere å dimme lyset og øke lyskildenes levetid.

Usynlig flimring

– Men samtidig skapes det en flimring fra lampene som ofte ikke er synlig for oss, men som hjernen og netthinnen oppfatter. Usynlig flimring er et velkjent arbeidsmiljøproblem, som tidligere ble forårsaket av gamle lysrør. Det kan føre til hodepine, konsentrasjonsvansker og øyeplager.

(arbetsliv.se)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS