Sølvi-Fylling-Frøyen-Osram
Sølvi-Fylling-Frøyen-Osram

Dagslys på kontoret er helsefremmende

Kontoransatte med naturlig dagslys på arbeidsplassen har bedre helse og livskvalitet, viser nyere amerikansk forskning.

Publisert

Godt lys på kontorlandskapet til Osram i Oslo. (Foto: Jan Tveita)

Mange kontoransatte jobber lange arbeidsdager innendørs uten tilgang til dagslys og heller ikke godt nok kunstig lys. Dette er ikke bra for helsa, ifølge forskere ved Northwestern Medicine i Chicago, USA.

Bedre søvnkvalitet

På den annen side gir naturlig dagslys på arbeidsplassen positive helseeffekter, mener forskerne. Folk sover lenger om natta, har som oftest bedre søvnkvalitet, er generelt mer fysisk aktive og har bedre livskvalitet i forhold til ansatte som arbeider på kontorer med kunstig og dårligere lys.

Folk med vindusplass på kontoret får mye mer naturlig lys i arbeidstida, og sover i gjennomsnitt 46 minutter lenger hver natt enn de som ikke har dagslys på arbeidsplassen.

Studien viser også at de som hadde arbeidsplassen sin ved vinduet, generelt var mer fysisk aktive enn de uten vindusplass.

De som ikke hadde vindusplass, ga uttrykk for dårligere livskvalitet relatert til fysisk helse, søvnkvalitet og søvnforstyrrelser.

En utfordring til arkitekter

Fordi naturlig dagslys er så viktig for helse og livskvalitet, burde utbyggere og arkitekter ta mer hensyn til lysforholdene på arbeidsplassen når nye kontorbygg planlegges, mener forskerne.

(Northwestern Medicine)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS