Sofasliter-CB8222022

Kontorfolk sitter for mye på sofaen

Ansatte med kontorarbeidsplasser sitter for mye både på jobb og i fritida. Samtidig er den fysiske aktiviteten begrenset, går det fram av en dansk studie.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Sosialrådgivere, konsulenter, administrativt personale og andre kontoransatte sitter 71 prosent av arbeidsdagen, skriver nettstedet arbejdsmiljoviden.dk. Men de sitter også 60 prosent av fritida, viser nye tall fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU, som har undersøkt 240 kontoransattes vaner i tre danske kommuner.

Resultatene er de første fra en aktivitetskampanje kalt Take a stand, som skal få kontoransatte med stillesittende arbeid til å heve skrivebordet så de hyppig kommer opp og stå. Bakgrunnen er at mennesker som sitter mye, har en økt risiko for tidlig død, hjerte-/karsykdommer og andre livsstilssykdommer som diabetes.

Kontrollgrupper

De 240 deltakerne i studien har vært fordelt på en innsatsgruppe og en kontrollgruppe. De ble alle utstyrt med en aktivitetsmåler som registrerte aktivitet og bevegelser i løpet av dagen. Innsatsgruppa ble oppfordret til å endre vaner i løpet av arbeidstida, mens kontrollgruppa skulle gjøre som de pleide.

Lite fysisk aktive

– Vi hadde forventet at kontoransatte sitter for mye, men mengden av fysisk aktivitet er lavere enn vi hadde regnet med. Det ble bare i gjennomsnitt sju minutters moderat til hard fysisk aktivitet på hverdager. En del av det kan kanskje forklares ved at undersøkelsen er foretatt i november-januar, sier vitenskapelig assistent Stine Kloster ved SDU. Hun tilføyer at forskerne ennå ikke har analysert om innsatsgruppas endrede vaner har gjort en forskjell.

Fakta fra undersøkelsen

* Menn og kvinner satt i gjennomsnitt ti timer om dagen jevnt fordelt på jobb og fritid.

* 18 prosent av mennene og sju prosent av kvinnene fulgte anbefalingene om 30 minutters moderat til hard fysisk aktivitet om dagen.

* I gjennomsnitt ble det sju minutters moderat til hard fysisk aktivitet på hverdager.

(arbeidsmiljoviden.dk)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS