(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Hyppigere helsekontroller i «håndleddsyrker»

I Sverige innføres det nå krav om medisinske kontroller for flere nye yrkesgrupper. I yrker der man arbeider mye med hender og håndledd, skal utøverne gjennomgå en kontroll minst hvert tredje år.

Publisert

Det er det svenske Arbetsmiljöverket som innfører de nye kravene, melder magasinet Du&Jobbet på sine nettsider. Reglene gjelder for yrkesgrupper som for eksempel arbeider innen fiskeforedling og for kjøttskjærere i kjøttbransjen. Andre relevante grupper er renholdere, montører og maskinoperatører, skriver bladet.

Kan oppdages i tide

– Når håndleddene er aktive, vinkles mye og det samtidig brukes mye kraft, kan det gi problemer i hele armen og helt opp i nakken. Slike belastningsplager er ganske vanlige. Men det finnes medisinske kontroller som kan oppdage disse problemene i tide og bidra til at de ikke blir verre, sier Ingemar Rödin, spesialist i yrkes- og miljømedisin i Arbetsmiljöverket.

Varierer fra yrke til yrke

Hvor ofte de medisinske kontrollene skal gjennomføres, er forskjellig fra yrke til yrke. For håndintensive yrker skal det utføres kontroll senest tre år etter at man har begynt i et slikt yrke. Deretter skal kontrollen gjennomføres hvert tredje år.

Også andre yrkesgrupper som nattarbeidere, skiftarbeidere og folk som arbeider i høyden, omfattes av de nye reglene, som trer i kraft 1. november.

(duochjobbet.se)

Powered by Labrador CMS