Den danske Folkekirken er alt annet enn et arbeidsmiljøparadis.
Den danske Folkekirken er alt annet enn et arbeidsmiljøparadis.

Himmelropende dårlig arbeidsmiljø i den danske Folkekirken

Mobbing, psykisk vold og sjikane preger arbeidsmiljøet til 3.000 ansatte i den danske Folkekirken, viser en undersøkelse.

Publisert

Hver tredje kirkeansatte i Danmark oppgir å ha blitt nedverdiget på jobben i løpet av de siste fem årene.

Det kommer fram i en undersøkelse av arbeidsmiljøet i den danske Folkekirken som Danmarks Radio har fått laget. Undersøkelsen er omtalt i avisen Vårt Land i Norge.

Bak murene i en kirke som mange forbinder med nestekjærlighet, finnes et psykisk arbeidsmiljø som er preget av mobbing, psykisk vold og sjikane, skriver DR om undersøkelsen.

Alarmerende

Resultatene får Kurt Klaudi Karlsen – professor I offentlig ledelse ved Institutt for statskunnskap ved Syddansk Universitet til å slå alarm.

– Jeg har aldri tidligere støtt på en kultur og et ledelsessystem hvor det forekommer mobbing på denne måten. Det er ganske enkelt uhørt og fullstendig uakseptabelt, sier han.

Psykisk vold og seksuell sjikane

Det er ikke bare DRs undersøkelse som vitner om store problemer blant kirkelig ansatte. Siden 2016 har det danske arbeidstilsynet kommet med 124 merknader om psykisk arbeidsmiljø etter tilsyn på ulike arbeidsplasser i Folkekirken over hele Danmark.

Disse sakene har blant annet handlet om krenkende handlinger, mobbing, seksuell sjikane, psykisk vold og tidspress.

Ledes av amatører

En årsak til de store problemene som trekkes fram, er kirkens ledelsesstruktur. De fleste ansatte i kirken er ledet av landets rundt 1.600 menighetsråd. Rådene velges blant frivillige hvert fjerde år, og medlemmene mangler i stor grad den kompetansen som trengs for å lede personale og økonomi.

Arbeidstilsynet har omtalt problemet i en rapport tidligere i år.

– Folkekirken ser ikke på seg selv som en organisasjon som skal ledes. Det er høyst merkverdig, skriver det danske arbeidstilsynet

Powered by Labrador CMS