Kontroller el-anlegg og brannvarslingsanlegg i driftsbygninger hvert tredje år.
Kontroller el-anlegg og brannvarslingsanlegg i driftsbygninger hvert tredje år.

Mange bønder vet ikke om brannsikkerheten er god nok

Sju prosent av norske bønder som har dyr, vet ikke om bruket deres oppfyller kravene til brannsikkerhet.

Publisert

- Når det handler om tryggheten til mange husdyr, burde alle hatt kontroll.

Det sier Øystein Øren, som er produktsjef med ansvar for landbruk i Frende. Tallene er hentet fra en undersøkelse Sentio har gjort for forsikringsselskapet.

Forsvarsløse dyr

Først og fremst har du ansvar for deg selv og eventuell familie, men en rekke forsvarsløse dyr er også avhengig av deg for å overleve.

- Tenk deg å merke at det brenner mens du står i et bur eller er tjoret fast. Du har ikke mulighet til å komme deg ut. Da er det utrolig viktig at du har tilstrekkelig brannsikkerhet. Uten tidlig varsling kan dyrene dine og hele bruket gå opp i flammer, sier Øystein Øren.

Stiller strenge krav til næringsdrivende

Hvis det begynner å brenne og brannsikkerheten har vært for dårlig, kan det få store konsekvenser for hva du får igjen på forsikringen.

- Som forsikringsselskap stiller vi strenge krav til landbruket, på lik linje med andre næringer. Bøndene må være opptatt av, og oppdatert på, reglene som omhandler dem. Hvis de ikke er det, kan erstatningen bli lavere eller falle helt bort hvis det begynner å brenne, sier produktsjefen i Frende.

- Kan være alt er på stell

- Det må være mulig å gjøre noe med disse tallene. Sett deg inn i hva som er sikkerhetskravene, så vet du hva som gjelder. Det kan godt være at alt er på stell allerede, sier Øren.

Han understreker at liv er det desidert viktigste. Materielle tap etter en brann kommer alltid i andre rekke, også hos forsikringsselskapene.

Så hva er kravene?

- Det korte svaret er at det er krav til el-kontroll og brannvarslingsanlegg hvert tredje år så lenge du har aktiv landbruksdrift. Det er noen lempinger for bønder med små produksjoner, sier Øystein Øren.

Han anbefaler uansett alle bønder om å sette seg godt inn i reglene som gjelder for akkurat sin type bruk.

- Det tar ikke lang tid og kan spare deg for store tap, sier han.

(Pressemelding fra Frende Forsikring)

Powered by Labrador CMS