Lyst til å jobbe utendørs i finværet?

Det går helt utmerket an å utføre kontorarbeid utendørs når sola skinner og varmen kommer smygende. Det har faktisk mange fordeler, viser en svensk studie. Ulempen er at mange som jobber ute i det fri, blir hjemsøkt av skyldfølelse.

Publisert

At det går greit å jobbe hjemmefra på hjemmekontor, er noe mange av oss har erfart så langt ute i koronapandemien, skriver kollega.se. Samtidig knytter det seg sterke normer og forestillinger til hvordan hjemmearbeid skal se ut.

I et samarbeidsprosjekt mellom Malmö universitet og Malmö by fikk 58 deltakere teste og vurdere ulike former for utendørsarbeid. Resultatet av studien var tydelig: Det vi vanligvis forbinder med kontorarbeid – som å sitte ved pc-en, lese, delta i møter og så videre – kunne med fordel også utføres ute i det fri. Det gir en følelse av velvære, du henter deg raskere inn igjen og tenker klarere.

Skyldfølelsen kom

Men prosjektet hadde også en negativ side: Deltakerne ble plaget av dårlig samvittighet.

– Skyldfølelsen kom - til tross for at deltakerne hadde fått klarsignal fra arbeidsgiver om å jobbe utendørs. Mange får dårlig samvittighet av å jobbe ute i sola, de føler nesten at de skulker jobben, forteller Charlotte Petersson Troije, som har ledet forskningsprosjektet.

Jobbnormer avgjør

Ifølge Petersson Troije blir vi tidlig i livet innprentet normer om hvordan det forventes av oss at vi skal jobbe. På skolen lærer vi å sitte stille og konsentrere oss. Det er en kjent sak at stillesitting ikke passer for alle, men dette har vi mistet på veien til å bli voksen. Som voksen får du et annet forhold til arbeid.

– Det var flere av deltakerne som uttrykte noe i retning av at vi bare arbeider dersom vi sitter inne foran pc-en. Hva er det som får oss til å tro at det ikke er jobb om vi sitter ute i sola og gjør noe utendørs? Når du setter deg utenfor arbeidsplassen, kommer kommentarer som: – Så her sitter du og koser deg.

I forskningsprosjektet har deltakerne blitt intervjuet, hatt gruppediskusjoner og skrevet inn sine erfaringer på en egen app.

Hva er arbeid?

Noen deltakere i prosjektet reflekterte også over hva arbeid egentlig er. For mange – og ikke bare kontorarbeidere – kan utfordringer knyttet til jobben løses når man ikke befinner seg på arbeidsplassen.

– Enkelte av deltakerne uttalte at de løser problemer når de jogger, går tur med hunden eller står i dusjen. Jeg sier ikke at vi skal stemple inn på jobben når vi står i dusjen, men det er vel verdt å tenke over hva vi mener med arbeid, sier Charlotte Petersson Troije.

(kollega.se)

Powered by Labrador CMS