Blant de yngre som skader seg på jobb, arbeider mange i industrien og i byggebransjen
Blant de yngre som skader seg på jobb, arbeider mange i industrien og i byggebransjen

Alderen påvirker hvordan vi skader oss

Alder betyr noe for hvor på kroppen vi skader oss. Yngre mennesker får mest sannsynlig fingerskader når de blir skadet på jobben, mens eldre mennesker har større risiko for å skade armer, skuldre eller aksler, viser ny statistikk fra svensk forsikringsselskap.

Publisert

Forsikringsselskapet AFA Försäkring har undersøkt forskjellene mellom ulike aldre, yrker og kjønn når det gjelder hvor på kroppen vi skader oss på jobben, skriver nettstedet prevent.se.

– I statistikken i rapporten fra selskapet kan vi tydelig se at alder spiller en rolle for hvor på kroppen yrkesskadene er lokalisert, sier Emil Arkestad, analytiker og statistiker i AFA Insurance.

Både menn og kvinner skader hender

Skader på fingre, hånd og håndledd er vanligst blant både kvinner og menn. Dette følges av skader på bein, ankler og tær, ifølge rapporten. Yngre og middelaldrende mennesker, 16-55 år, har større andel skader på fingre, hender og håndledd, mens eldre i alderen 55-64 år har større andel skader på arm, skulder, aksel, nakke og rygg.

Mange fallulykker

– Blant de yngre som er skadet, jobber mange i industrien og i byggebransjen, og skadene er hovedsakelig forårsaket av maskiner for prosessering og håndholdte verktøy. Eldre som skader seg, jobber hovedsakelig innen helse- og omsorgsyrker, industri og som yrkessjåfører.

– Denne typen ulykker er hovedsakelig forårsaket av laste- og fallulykker, sier Arkestad.

Eldre mennesker har større risiko for å pådra seg alvorlige yrkesskader, og i 43 prosent av tilfellene dreier det seg om en fallulykke.

(prevent.se)

Powered by Labrador CMS