(Illustrasjon: Colourbox.com)

Vold og trusler øker på danske sykehus

45 prosent av Danmarks yngre leger har i løpet av de siste fem årene vært utsatt for vold og trusler, viser en ny undersøkelse. Over 70 prosent er kvinner.

Publisert

Yngre Leger har spurt ca. 12 000 av sine medlemmer og fått inn 2978 svar, en svarprosent på 25, skriver dagensmedisin.dk.

Av de 2978 har 7,19 prosent svart at de har vært utsatt for både trusler og vold i forbindelse med arbeidet. 2,89 prosent oppgir at de har vært utsatt for vold, og 34,86 prosent har svart at de har vært utsatt for trusler i forbindelse med klinisk arbeid som lege.

Det er en stigning i forhold til den undersøkelsen Yngre Leger foretok i 2012 sammen med Københavns Universitet. Her ble det bare spurt om trusler, og den gang hadde hver tredje yngre lege vært utsatt.

Bekymringsfullt

– Tallene er meget bekymringsfulle, sier Yngre Legers leder Camilla Rathcke. Som lege skal du naturligvis kunne gå på jobb uten å være redd for å bli utsatt for trusler eller vold. Men slik er det dessverre ikke lenger.

Hun forventer at regionene gjør langt mer enn i dag for å forebygge trusler og vold mot personalet på sykehusene. Sykehusledelsen må iverksette konkrete tiltak som gjør arbeidet trygt for den enkelte, understreker hun. For når legenes arbeidsmiljø er så dårlig som undersøkelsen viser, går det også ut over pasientene. Av hensyn til både leger og pasienter må vi derfor ta kraftige grep for å forhindre trusler og vold på arbeidsplassene, sier Rathcke på Yngre Legers hjemmeside.

Psykiatrien verst rammet

De fleste tilfellene av vold skjer i psykiatrien, i mottakelsen og ute på avdelingene. I de fleste tilfellene har volden vært utøvd av en pasient (283 tilfeller), men også av pårørende (24 ganger) og kolleger (10 tilfeller).

Hele 141 av de spurte som har vært utsatt for vold, har ikke anmeldt det.

Hva angår trusler, så skjer de fleste i mottakelsen, deretter i psykiatrien og ute på avdelingen. Her kommer de fleste også fra pasienter, men ca. hver fjerde trussel kommer fra en pårørende.

(dagensmedisin.dk)

Powered by Labrador CMS