Kun arbeidstakere med spesiell opplæring kan arbeide med asbest.
Kun arbeidstakere med spesiell opplæring kan arbeide med asbest.

Asbest er fremdeles livsfarlig

Asbest har tatt livet av kollegaer og venner. Nå vil et verneombud i Agder advare unge og nye håndverkere om det livsfarlige stoffet.

Publisert

Krav til håndtering av asbest:

  • Kun arbeidstakere med spesiell opplæring kan arbeide med asbest.
  • Arbeidstakere som jobber med asbest skal bruke verneklær og godkjent åndedrettsvern.
  • Arbeidsgiveren skal sørge for helseundersøkelse av lunger og luftveier.
  • Krav til håndtering av asbest gjelder alle virksomheter også de som ikke har arbeidstakere, for eksempel gårdsbruk.

(Kilder: NRK, Arbeidstilsynet og Miljødirektoratet)

– Det dør rundt 300 mennesker hvert år av asbest. Så har du alle mørketallene i tillegg, sier Vidar Larsen, verneombud i Fellesforbundet i Agder, til NRK. For et år siden satte han i gang et unikt forskningsprosjekt i en bolig på Lista i Farsund. Målet var å finne ut hvordan det livsfarlige stoffet spres når det bearbeides. De har analysert hundrevis av prøver fra rivingen av et hus kledd i eternitt. Nå er noen svar klare.

– Den store eksponeringen av asbest under useriøs sanering er ti ganger større enn å gjøre en skikkelig god jobb, slik du skal gjøre, forklarer verneombudet.

Asbest førte til kreftbølge

Asbest ble tidligere brukt til å isolere bygninger. Fibrene var sterke, fleksible og brannsikre.

I dag hersker det liten tvil om at asbest er farlig. Bare små mengder asbeststøv gir stor risiko for å utvikle lungesykdommer som kreft.

Totalforbudt i Norge i over tretti år

Asbest ble totalforbudt i Norge for mer enn tretti år siden. Men det farlige stoffet finnes fortsatt i mange eldre bygg. Arbeidsmedisiner Ebba Wergeland mener vi har glemt hvor farlig asbest er:

– I dag blir jeg spurt om å stave asbest når jeg snakker om det, og det er et skummelt tegn, sa hun til NRK for fire år siden.

Nå håper det engasjerte verneombudet at funnene i forskningen på Lista kan bidra til at håndteringen av asbest blir en del av undervisningen til nye håndverkere.

– En påminnelse

– Dette er absolutt en påminnelse om hvor viktig det er å ha fokus på hvor farlig det er, sier Jørgen Leegaard, direktør for samfunnspolitikk i Byggenæringens Landsforening.

Han er tett på arbeidet med nye læreplaner som kommer på høring nå i midten av august.

– Det er ikke fokus på det i den nye læreplanen slik det står nå, sier han.

Får støtte av opplæringsleder

– Lærlingene vet ikke noe mer om asbest enn du gjør, for de har ikke vært borti det på skolen, sier Kristoffer Søgaard, opplæringsleder hos Opplæringskontoret for tømrerfaget i Oslo og Akershus.

– Det eneste vi kan gjøre er å gi en opplæring i hvilke typiske produkter som har asbest. Veldig ofte er det utvendig bygg, og da skal egne saneringsfirmaer ta seg av det, forklarer han.

Så gjenstår det å se om asbest blir å finne i de nye lærebøkene.

– Det blir interessant å se om noen tar utfordringene rundt asbest opp under høringsrunden, sier Leegaard i Byggenæringens Landsforening.

– Det er nok noe jeg skal ta en ekstra runde på når den er ferdig, avslutter han.

(nrk.no)

Powered by Labrador CMS