Snøbrøyting
Snøbrøyting

Danskene forbereder seg på såpeglatt vinter

Trehjulssykler, piggsko, sklisikre såler og flytting av pleietrengende. Dette er bare noen av de tiltakene som arbeidsmiljøorganisasjonene i Danmark har satt i verk for å hindre fallulykker hos sine servicemedarbeidere.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Det er fjorårets lange og glatte vinter som har satt i gang kreativiteten i nabolandet, skriver Magasinet Arbejdsmiljø. Grunnen er at svært mange servicearbeidere ble utsatt for fallulykker på arbeidet i fjor vinter.

Trehjulssykler og sklisikre såler

Posten i Danmark har for eksempel gått til innkjøp av trehjulssykler, som er mer stabile i snø og på glatt føre enn vanlige postsykler med tung last. Trehjulssyklene er også mer stabile enn mopeder, som var involvert i en del uhell forrige vinter. Posten har også kjøpt inn sklisikre såler til sine ansatte.

Sklisikkert i Vejle

Et annet godt eksempel er Vejle kommune. Der har kommunen innført sklisikkert fottøy hos hjemmesykepleiere på grunn av en markant økning i fallulykker i 2009-2010. Spesielt populære er såkalte ”grippers”, som settes utenpå medarbeidernes eget fottøy.

På pleiehjem til snøen smelter

For å beskytte medarbeiderne og sikre at pleietrengende får den hjelpen de trenger, har kommunen også i enkelte tilfeller flyttet folk hjemmefra og på pleiehjem inntil snøen smelter. Dette skjer bare når den pleietrengende eller pårørende godtar det.

Snørydding etter værmeldingen

Vejle kommune har også gode erfaringer med å inngå nye avtaler med dem, som står for snøryddingen ved kommunens pleiesentre. Tidligere skulle de rydde snøen på bestemte tidspunkter. Men nå får de betalt forå følge med på værmeldingen og rydde når det er behov for det. Det resulterer for eksempel i at pleiepersonalet som skal ut, aldri skal forsere en uframkommelig parkeringsplass ved pleiesentret, for det er værgudene og ikke et tidsskjema som bestemmer når parkeringsplassen skal ryddes for snø.

Glatte veier bak økning i arbeidsulykker

I 2010 ble det meldt 44 283 arbeidsulykker til det danske Arbeidstilsynet– en liten økning i forhold til året før. Det er spesielt et stort antall fallulykker i vintermånedene både på begynnelsen og slutten av året, som har forårsaket økningen, ifølge Arbeidstilsynet.

Glatte veier er en vesentlig forklaring. Dette rammer alle som har sitt arbeid ute på veiene, for eksempel postbud, renovasjonsarbeidere og hjemmehjelpere.

(Magasinet Arbejdsmiljø)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS