Spill-til-motivasjon-2
Spill-til-motivasjon-2

Spill deg til bedre motivasjon

Vi blir mer engasjert når arbeidsoppgaver blir pakket inn som spill. Men det skyldes at vi forventer at det blir gøy, viser ny forskning fra Aarhus Universitet.

Publisert

(Illustrasjon: Colourbox.com)

Når rapporter og powerpoints i lange baner blir erstattet av brett og terninger, skaper det motivasjon og engasjement hos deltakerne, skriver arbejdsmiljoviden.dk. For første gang har et forskningsprosjekt vist hvilke psykologiske mekanismer som virker inn når man blir presentert for en arbeidsoppgave i form av et spill.

En annen ramme

– Vår studie viser at forventningen om at det blir gøy, betyr mer enn selve spillet. Det handler altså mer om å lage en annerledes ramme omkring en kjent aktivitet enn hvordan spillet er utformet. Spillsituasjonen i seg selv får oss til å gå løs på oppgaven med større motivasjon, forteller postdoktor Andreas Lieberoth, som står bak forskningsprosjektet på Psykologisk Institutt på Aarhus Universitet.

Spill kan utjevne maktrelasjoner

Begrepet gamification har blitt en trend i de siste årene, der spillelementer blir strødd ut over forskjellige oppgaver. For eksempel kan ledere bruke spill hvis de vil engasjere sine ansatte bedre i omstruktureringsprosesser, forteller Lieberoth.

– Spill kan være med på å utjevne maktrelasjoner og kan være en god måte å presentere nye tiltak på, uten at det får for mye preg av at det kommer ”fra oven”. Men det er ikke vitenskapelig belegg for annet enn at det er nyhetsverdien som engasjerer, sier han.

Lettere å løse arbeidsmiljøproblemer

En annen måte å bruke spill på, er når man skal løse ulike arbeidsmiljøproblemer. Det kan være en metode for å åpne for dialog og få i gang diskusjoner om tema som oppleves som tunge og vanskelige å gå løs på.

(videnskab.dk)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS