Sykepleier-pasient2
Sykepleier-pasient2

Her har vi tid til å prate med pasientene

Høyere lønn og bedre arbeidsvilkår. Det er de viktigste årsakene til at så mange som ti prosent av de svenske sykepleierne velger å jobbe i Norge.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Sverige mangler ca. 2500 sykepleiere, ifølge offisielle tall. Dette skriver det svenske arbeidsmiljøtidsskriftet Arbetarskydd på nett.

45 000 utdannede svenske sykepleiere har forlatt yrket. Over 12 000 jobber i Norge, noe som utgjør ca. ti prosent av den svenske sykepleierstanden.

For tøft i Sverige

– Det er klart det er en ulempe at folk velger bort den svenske sykepleien fordi den er for slitsom å jobbe i og at man ikke blir verdsatt nok for jobben man gjør. Jag er forundret over at de svenske arbeidsgiverne ikke tenker over dette og tar til seg hva som lokker sykepleierne til Sverige, i tillegg til høyere lønn. I Norge finnes jo løsningen på krisen i svensk sykepleie. Med i snitt 10 000 kroner mer i måneden og bedre arbeidsforhold kommer nok mange tilbake, sier Ann Johansson, nestleder i Vårdförbundet, det svenske sykepleierforbundet, til Svenska Dagbladet.

Livskvalitet og tempo

Den svenske sykepleieren Linda Andersson som jobber i Oslo, forteller:

– Den første måneden føltes supert med den høye lønna. Men livskvaliteten er avgjørende og arbeidstempoet. Her har vi tid til å snakke med pasientene, vi har tid til å høre på dem. Du har ikke like dårlig samvittighet her.

Godt rykte i Norge

– Her jobber sykepleierne hver tredje helg, og vi har ingen problemer med å få tak i folk, ikke engang om sommeren. Og nesten alle kan ta ut feriene sine når de ønsker det. Men de svenske sykepleierne har også et godt rykte. Vi betrakter dem som veldig lojale, arbeidsomme, kvikke og glade, sier Lena Gjevert, leder for medisinsk avdeling på Aker, Rikshospitalet og Ullevål til Svenska Dagbladet. Hun kom selv til Norge som jordmor i 1991.

(arbetarskydd.se)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS